Waarom het zo fijn is een oudere vriendin te hebben

 

Ik heb er zelfs twee. Harriet (zonder puntjes op de ‘e’, dat vindt ze lelijk) en Peggy.

 

 

Allebei bewegen ze ergens achter in de zestig, maar waar precies vinden we eigenlijk reuze interessant. Beiden heb ik ze op de redactie van een tijdschrift ontmoet en aan allebei heb ik me vastgeklonken als een Love bracelet van Cartier aan een hebberig polsje. Al zien we elkaar soms zomaar ineens een paar maanden niet, op een kopje thee of shopmoment met hen kan ik tijden teren. Een oudere vriendin is namelijk een feest en wel om deze klinkende redenen.

 

1.  Ze houden echt van je

Ze hebben namelijk genoeg mensen verzameld in hun leven dus zitten niet een, twee, drie te wachten op verse vriendschappen. Als zij je toelaten, weet je dat ze dat niet uit beleefdheid doen. Nee, ze openen zich voor je en zijn oprecht en onvoorwaardelijk geïnteresseerd in alles wat je doet.

 

2.  Jaloezie kennen ze niet

Ze hebben het gezien, ze zijn er geweest. De jachtige tocht naar succes en geluk hebben ze al lang afgelegd. Ze doen het rustig aan, vissen de krenten uit de pap, zijn tevreden met zichzelf en applaudisseren voor alles wat je doet.

 

3.  Ze geven eerlijk advies

Omdat ze ouder en wijzer zijn, maar ook omdat ze geen enkel belang hebben bij een bepaalde loop van een situatie. Je weet dat wat zij zeggen en jou adviseren oprecht en alleen voortkomt uit wat zij het beste achten voor jou.

 

4.  Ze zijn niet zo snel van slag

‘Seks is soms ook gewoon maar seks,’ zei een van de twee ooit toen we bespraken dat iemand terug was bij haar vreemdgaande man. ‘Die dingen gebeuren wel eens, om daarvoor nou al je geluk te offeren…’ Ze weten dat een verhaal twee kanten heeft en oordelen  niet zo snel.

 

5.  Ze hebben een geweldige garderobe

Waarvan ze met liefde iets uitlenen of af en toe afstaan aan jou. Zo liep ik vrijdag na een cappuccino met Peggy terug naar mijn auto met een beeldschone Lanvin-jurk in mijn tas onder het mom van ‘Ik draag hem toch niet meer dus voordat de motten hem opvreten, is-ie van jou’.

 

6.  Hun klinkende oneliners zijn goud

Ik wil je ze vertellen als je me trakteert op een glas witte wijn.

 

7.  Ze hebben de mooiste verhalen

Over vroeger, het leven, de liefde en alles daartussenin.

 

8.  Ze maken tijd voor je

Hun leven is iets minder hectisch (al reizen ze wat af en bezoeken ze het ene museum na het andere), maar ze zijn zich bewust van jouw schema en passen zich met liefde een beetje aan zonder dat ze daar credits voor vragen. Ze begrijpen het ook als je een paar maanden veel te weinig van je laat horen.

 

Liefste C en P, had ik al gezegd dat ik van jullie houd?

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach