Waarom gaan vrouwen niet gewoon aan het werk, zoals de mannen doen?

 

Uit onderzoek blijkt dat hoe hoger je op de academische ladder kijkt, hoe minder vrouwen er te vinden zijn. Mannen zijn in de meerderheid.

 

Een professor is blijkbaar een man? Op de Nederlandse universiteiten is het traditionele rollenpatroon van de man die carrière maakt in de wetenschap en de vrouw die een ondergeschikte functie heeft, achterhaald. Er zijn steeds meer vrouwen die hoogleraar worden, maar het gaat niet snel genoeg.

 

Daar wil de TU Eindhoven nu voor eens en voor altijd iets aan doen. Door het komende half jaar alleen nog maar vrouwen aan te nemen bij wetenschappelijke vacatures. Rector Frank Baaijens zegt dat meer vrouwen in dienst zou leiden tot ’betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie’.

 

Maar is dit dan de manier om vrouwen aan die wetenschappelijke top te krijgen? Eigenlijk is het onzinnig dat dit moet, anno 2019. Er zijn te weinig vrouwen die naar die top doorklimmen. Vaak hebben ze vanwege de komst van kinderen gewoonweg te weinig tijd om carrière te maken, een proefschrift te schrijven, onderzoek te doen in het buitenland en zo door dat dikke glazen plafond te breken.

 

Ik ken ze wel hoor, generatiegenoten die het wel gelukt is en die hoogleraar zijn geworden. Het zijn harde werkers, leuke vriendinnen en betrokken moeders die gewoon op school verschijnen als dat nodig is. En proberen om op tijd thuis te zijn om nog even met de kinderen de dag door te nemen voordat ze gaan slapen.

 

Maar het is een lange weg om het hoogleraarschap te bereiken. Deze dames moeten er dan ook veel voor inleveren. Met name slaap en tijd voor zichzelf. De dag van deze vrouwelijke carrièremakers is nu eenmaal ramvol gevuld. Net zoals die van mannen die naar de top willen. Het een kan niet zonder het ander. En als je carrière wil maken, dan moet je er hard voor werken. Dat weten deze vrouwen als geen ander.

 

 

Maar zouden de mannen bij het sollicitatiegesprek voortaan niet meer willen vragen hoe deze vrouwen een carrière gaan combineren met de kinderen? Dat is zo achterhaald. Ze gaan gewoon aan het werk, net als mannen doen….

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit