Waar bemoeien deze mensen zich mee?

 

Want hoe lang geleden is het ook alweer dat er ‘baas in eigen buik’ werd gescandeerd?

 

Even voordat ik van start ga: dit gaat niet over voor of tegen abortus zijn. Dit gaat over verworven rechten. Van vrouwen in dit geval. Die volgens de wet een zwangerschap, mits uitgevoerd onder bepaalde voorwaarden en omstandigheden, mogen afbreken als een kindje niet gewenst, welkom of verantwoord is – op dat moment – in hun leven. Voor de vrouwen in kwestie een groot goed. Voor sommige andere mensen ontoelaatbaar, onverdedigbaar en onbespreekbaar. Zoals altijd: zoveel mensen, zoveel meningen.

 

De Duitse organisatie Donum Domini (Latijn voor Geschenk van de Heer) is een uitgesproken voorbeeld van ‘mordicus tegen’. Zozeer dat ze willen protesteren bij de Bloemenhovenkliniek, een kliniek in Heemstede waar zwangerschappen worden afgebroken. In de praktijk betekent dit dat vrouwen op de drempel van deze kliniek worden aangeklampt om te praten over ‘de alternatieven voor een abortus’, zoals de organisatie dat zelf noemt.

 

De gemeente stelde in februari enkele voorwaarden aan de demonstraties en kwam in mei met nieuwe regels. De demonstratie mocht niet op de stoep van de kliniek worden gehouden, maar moest worden verplaatst naar de overkant van de straat. Aan de achterkant van de kliniek moesten de betogers 25 meter afstand van het gebouw houden.

 

In het kader van dat we hier in een vrij land leven waar iedereen, dus ook een zwangere vrouw, naar eigen goeddunken mag beslissen over haar zwangerschap, oordeelden de rechters van de week dat het aanspreken van vrouwen bij de kliniek niet geldt als een betoging. Het gaat namelijk niet om ‘het uitdragen van een maatschappelijk probleem, maar het aankaarten van een individuele zaak bij een individueel persoon’. Bovendien kunnen ze nog steeds in gesprek gaan met bezoeksters, maar dan met de instemming van die vrouwen, wanneer zij er zelf voor kiezen de weg over te steken en met de betogers te praten over abortus.

 

Of die vrouwen dat zullen doen? In de praktijk werd hun in het verleden de toegang tot de kliniek versperd en kregen ze nare folders en plastic embryo’s in de hand gedrukt. Dat gebeurde niet alleen op de stoep in Heemstede, maar bij de meeste abortusklinieken. Nogal wiedes dat vrouwen dit als intimiderend ervaarden. En waar bemoeien tegenstanders zich mee, zou je zeggen. Want wat we ook vinden van abortus op zich, het is moeilijk voor te stellen dat vrouwen zich voor de lol bij een kliniek melden, en wat hun reden om dit te besluiten ook moge zijn, dat is hun zaak en ze doen niets dat tegen de wet is. Hoe lang geleden is het ook alweer dat er ‘baas in eigen buik’ werd gescandeerd?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans