Even het nieuws doornemen

 

Ik houd mij zorgvuldig aan de richtlijnen, maar dat heeft ook nadelen. Veel voedsel smaakt nu bijvoorbeeld anders.

 

Broodje kaas? Doordringende zeepgeur. Patat? Idem. Vooral die mayonaise die ik van mijn vingers lik, heeft een bijzonder penetrante hygiënische bijsmaak. Alsof ik een patatje handgel had besteld.

 

Niet iedereen is zo obsessief bezig met corona. Trump had zijn medewerkers verteld dat hij even niet afgeleid wilde worden met nieuws over COVID-19. Dat is alsof, schreef John Cleese, Winston Churchill in 1942 tegen zijn staf had gezegd: ‘Alweer die Tweede Wereldoorlog? Daar heb ik nu even geen zin, hoor. Zie je niet dat ik bezig ben?’

 

Dat lijkt de houding van een kind, Trump heeft ook iets kinderlijks. Ik lees soms zijn tweets, hij schrijft als een puber met veel hoofdletters en uitroeptekens, hij vermijdt woorden met meer dan twee lettergrepen; ‘vermijdt’ is waarschijnlijk niet het goede woord, hij is bang dat hij ze verkeerd spelt.

 

Hij is niet alleen kinderlijk maar ook kinderachtig. Het is de gewoonte in Amerika dat de president tijdens een plechtigheid een schilderij van zijn voorganger in een daarvoor bedoelde galerij in het Witte Huis hangt. Het schilderij van Obama is allang klaar, maar Trump, en dat is in de geschiedenis van de Verenigde Staten nooit eerder gebeurd, weigert het op te hangen.

 

Je had deze week het gevoel dat Trump de verbinding met de realiteit geheel kwijtraakte.

 

Hij stuurde een federaal legeronderdeel naar Portland, Oregon, omdat daar al langer – relatief vreedzame – nachtelijke rellen waren sinds de moord op George Floyd. Dat ingrijpen is overigens ongrondwettig. Dat FBI-leger gaat volledig zijn eigen gang, arresteert naar believen, luistert niet naar de burgemeester en gebruikt grof geweld. Het Parool schreef: ‘Portland lijkt wel een oorlogsgebied.’ Donderdag stuurde Trump naar drie andere steden de FBI. Wat die steden gemeen hebben? De demonstraties worden door het optreden van de FBI steeds gewelddadiger en de burgemeester is een Democraat. Trump twittert nu dat die Democratische burgemeesters hun eigen stad niet in bedwang kunnen houden. Hij is niet alleen gek, maar met de verkiezingen voor de deur zelfs gevaarlijk gek.

 

Maar Trump is niet de enige in Amerika die de weg kwijt lijkt te zijn. In Oakland, Californië, zit een 15-jarig meisje (jazeker, ze is gekleurd) in de gevangenis, omdat zij haar online huiswerk slecht deed. Grapje? Nee hoor. Oké, één nachtje en dan weer naar huis? Zeker niet, zij zit al sinds 15 mei vast. Tja, als zij een blanke oorlogsmisdadiger was geweest, had Trump haar waarschijnlijk al gratie verleent.

 

Onze leider, Mark Rutte, kon afgelopen weekend niet zeggen: ‘Corona? Heb ik even geen zin in.’ De andere Europese leiders hielden hem gevangen tot hij ophield ‘Nee’ te zeggen. Dat duurde vier dagen en toen sprak Rutte de verlossende woorden: ‘Nou, misschien.’

 

Er is nu een heel ingewikkelde deal. Ging het NOS-journaal dat proberen uit te leggen? Natuurlijk niet. De verslaggever ging naar een camping, vroeg aan een familie of zij het nieuws over die deal hadden gevolgd (‘Nee, niet echt.’) en liet toen eerst vader onzin vertellen, vervolgens mocht de vrouw des caravans volledig losgaan over die luie Italianen (‘Ze moesten eens leren hun eigen hachje te doppen’). Het NOS-journaal, daar steek je wat van op.

 

Ook zo gelachen om die radicale splintergroep van de boeren, FDF? Altijd boos, nu omdat zij niet met hun tractoren mochten demonstreren. ‘Wij zijn boeren, dus nemen wij onze trekkers mee.’

 

Net als piloten altijd met hun vliegtuigen demonstreren, bakkers met hun ovens, en ikzelf bij een lerarenstaking met een krijtje op het Malieveld stond. Nou, dat maakte veel indruk.

 

Ik ben erg benieuwd hoe de sekswerkers in Amsterdam binnenkort tegen die extreme drukte gaan demonstreren. Vindt vast veel aftrek bij de toeristen.

Door: Nico van de Berg

Nico stond na zijn studie Engels voor de klas en hij eindigde zijn carrière als rector. Maar de liefde is niet over nu hij pensionado is, want hij duikt nog regelmatig in de Engelse literatuur. Dit wisselt hij af met het luisteren van muziek, met hier en daar een poging om zelf de gitaar te bespelen. Als fervent krantenlezer en nieuwskijker houdt hij voor ons de week bij.