Voortaan kun je weer naar de V&D

 

Sommige mensen missen hem nog steeds, die good old V&D. De liefhebbers kunnen er voortaan voor naar Arnhem.

 

 

 

Philippe Hondelink legde de afgelopen decennia een uitgebreide verzameling aan met objecten uit het verleden van warenhuisketen Vroom & Dreesmann. In NRC vertelt hij hoe zijn verzameling tot stand kwam en hoe hij net als ik en talloze andere Nederlanders als kind voor de befaamde bimbobox, het aapjesorkest, stond en zijn schoolspullen bij de Schoolcampus kocht.

 

Philippe had er zijn eerste baantje en studeerde later zelfs af op V&D. Rond het 100-jarig bestaan van het concern begon hij met het verzamelen van allerlei voorwerpen van het warenhuis en je kunt het zo gek niet bedenken of hij heeft het in huis, soms zelfs nog in de originele verpakking. Wat dacht je van een originele rokkenmeter (een apparaatje waarmee de lengte van een vrouwenrok bepaald wordt) uit de jaren dertig of een stofjas, en een boodschappenmandje. Kasten vol met de gekste dingen heeft deze heuse V&D-historicus die hij nu aan het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem overdraagt.

 

Foto Diewertje Bravenboer

 

 

Nou, ik hoef ook niet lang te zoeken naar mijn eigen V&D-collectie. Ik slaap nog steeds op een kussen van kapok dat ik daar gekocht heb, nergens anders meer te vinden. En laatst vond ik nog een hele berg vergeten schoolspullen van m’n pubers van die goeie ouwe schoolcampus. Die mis ik nog steeds want ik ben dol op pennetjes, etuis en opschrijfboeken en nergens lag er zoveel als op de tweede verdieping van de Haarlemse V&D. Zo jammer dat ie weg is. In de Haarlemse binnenstad zat La Place op de bovenste verdieping met een waanzinnig dakterras. Zo kon je op een mooie dag genieten van je verse saucijzenbroodje met een fantastisch uitzicht. 

 

 

Veel winkels gingen na het faillissement in 2015 over in de sjieke, maar inmiddels ook ter ziele gegane Canadese Hudson’s Bay en dus staan die enorme zaken weer leeg. En zelfs de V&D- webshop, waar je toch ook 350.000 producten kan vinden, houdt nog maar net het hoofd boven water. Blijkbaar is V&D niet interessant genoeg voor de consument van nu en is het voor het merk dus hoog tijd voor een plek in het museum.

 

 

Bron: NRC

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit