Heimwee naar de oude V&D

 

Na ruim honderd jaar ging Vroom en Dreesman op oudjaarsdag in 2015 failliet. In veel winkelpanden is er een Hudson’s Bay voor in de plaats gekomen. En hoewel dit luxe  Canadese warenhuis enorm haar best doet om klanten te trekken, verlang je misschien toch een beetje terug naar de oude V&D.

 

Wat mis je nou eigenlijk het meest nu de V&D er niet meer is? Best veel, zo blijkt uit een rondje op de redactie.

 

De schoolspullen
De schoolcampus was natuurlijk legendarisch. Als je coole schoolspullen wilde hebben, moest je hier zijn. Het was nog een hele klus om een goeie Ryam agenda te kiezen. Je wilde wel die ene, die de rest van je klas niet had, want je moest er natuurlijk het hele jaar mee doen. Maar wat was er veel om uit te kiezen.

 
De kantoorspullen
Ordners in alle kleuren van de regenboog. Met bijpassende nietmachines, plakbandhouders en perforators. Hoe stylish wilde je je thuiskantoortje hebben?

 
De modeaccessoires
Rijen vol met sjaals, riemen, handschoenen, mutsen en hoeden. Te kust en te keur. In wol, katoen en polyester. Wat hadden ze veel! Heb je hier ook oorbellen gekocht, nadat je je eerste gaatjes had laten schieten? Knopjes, clips, hangoorbellen. Klein of groot, echt zilver of hartstikke namaak. Het hing hier allemaal naast elkaar. Zelfs als je iets geks zocht voor een feestje, dan vond je ook altijd wel iets.
 

Het beddengoed
Voor babyledikantje tot lits-jumeaux. Een lakentje of een dekbedovertrek, in alle kleuren van de regenboog. Plus een hele afdeling vol dekbedden, dekens en hoofdkussens. Wie weet waar ik nu een nieuw kussen met kapok-vulling kan kopen? Nergens meer te krijgen…
 

La Place
Een groot driehoekig broodje met beenham of zo’n dikke laag roomkaas met bieslook erop. Proef je het nog? Bij de vestigingen in Haarlem, Amsterdam en Groningen kon je op een zonnige dag op het beste dakterras van de stad van je broodje genieten, waar het dan altijd stampvol zat. Gelukkig is La Place weer terug. Lang leve de saucijzenbroodjes!

 
De koffers
Waar kan ik nu nog terecht voor een leuke, betaalbare koffer? V&D had er altijd een heleboel in alle soorten en maten. Wie heeft er niet eentje op zolder staan van het huismerk LIV? En kwam jouw allereerste schoolboekentas er ook vandaan?
 

 
Het Prijzencircus
De Dwaze Dagen van de Bijenkorf waren er niks bij. Twee weken lang kon je als een echte koopjesdief met een stickervel in je hand door de winkel struinen, op zoek naar nog meer korting.
 

De befaamde bimbobox
Ken je ‘m nog, die kast met de muzikale aapjes? Ik kon uren gelukzalig naar de bewegende poppen koekeloeren. Als mijn moeder mij kwijt was, ging ze altijd als eerste checken of ik soms voor de bimbobox stond. Negen van de tien keer was het raak.  
 

De panty’s en sokken
Ik draag ze nooit meer, maar V&D had de allerbeste twintig dernier kniekousjes. Ze gingen bijna niet kapot! En was je nou op zoek naar een panty of maillot in die ene kleur, dan wist je zeker dat ze ‘m daar wel zouden hebben!

 
De toiletten
Voor een snelle plas op een schoon en fris toilet kon je altijd bij V&D terecht. 
 

De koek en chocolade
Zal ik wel, zal ik niet… Heerlijke grote kokosmakronen of meringues. Of van die brokken chocolade met noten. Ik kon er bijna niet voorbijlopen zonder iets te kopen, stiekem voor thuis bij de thee.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit