‘Eenzaamheid net zo slecht voor je als 15 sigaretten per dag’

 

Ken je nog die reclame van vroeger: ‘…Maar ik rook niet’? Deze campagne liep van 1998 tot en met 2011, dus de kans is groot dat je ‘m vast wel eens voorbij hebt zien komen.

 

 

 

Jongeren die allerlei rare dingen deden (bijvoorbeeld een tiener die zijn vader knock-out slaat) en vervolgens zeiden: ‘Maar ik rook niet!’

 

Anno 2023 kan ik me heel goed voorstellen dat je, mocht deze campagne weer nieuw leven worden ingeblazen, mensen dagenlang ziet bankhangen en Netflix bingen, maar hé: ik rook tenminste niet. Dat zou wel de slechtste reclame ooit zijn, want eigenlijk zou die persoon dan moeten zeggen: ‘Hé, ik rook niet, al is dit net zo slecht als vijftien sigaretten per dag.’ Als je dat bingen alleen doet tenminste.

 

Volgens onderzoek is eenzaamheid namelijk net zo slecht voor je als het roken van vijftien sigaretten per dag. Bizar, toch? Dit onderzoek werd gepubliceerd in het medisch blad PLOS Medicine. Toegegeven: niet iedereen die dagenlang solo series binget is eenzaam, en juist dat eenzame gevoel is zo slecht voor je gezondheid.

 

Eenzaamheid zorgt namelijk niet alleen voor depressies, maar vergroot ook je risico op hart- en vaatziekten en cognitieve achteruitgang. Ook vergroot het het risico op dementie en vervroegd overlijden. Inmiddels spreken wetenschappers zelfs van een ‘public health issue’, omdat steeds meer mensen aan eenzaamheid lijden.

 

25 procent van de volwassenen boven de 65 jaar geeft bijvoorbeeld aan sociaal geïsoleerd te zijn, iets waar hun gezondheid onder lijdt. Je kan je uiteraard voorstellen dat de pandemie dit alleen nog maar erger heeft gemaakt: nog nooit waren zoveel mensen, van alle leeftijden, extreem eenzaam en geïsoleerd.

 

Wetenschappers moedigen daarom eenzame mensen aan om zoveel mogelijk actie te ondernemen: geef je op voor een cursus, sport of clubje, maar ook vragen ze mensen om zich heen te kijken; is hun omgeving gelukkig?

 

En nee, dit is natuurlijk geen excuus om lekker door te blijven roken als je niet eenzaam bent, want het is nog steeds hartstikke ongezond. Sorry.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer