Voortaan geen gehannes meer met vloeistoffen in je handbagage

 

Dit zijn de nieuwe regels op de Nederlandse luchthavens.

 

 

 

Ken je dat? Je staat op Schiphol in de rij bij de beveiliging te wachten en opeens bedenk je dat je vergeten bent om je flesjes en tubes uit je toilettas te controleren. De afgelopen jaren mocht je maar maximaal 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter per stuk. Stresssss! Want dan stond je vlak voor de bagagecontrole ook nog te trutten omdat je ze in een doorzichtig plastic zakje moest stoppen dat je dan weer los in de bak op je bagage moest leggen. Wat een gedoe. En had je toch te veel bij je dan moest je dat rücksichtlos in een van de kliko’s weggooien. Daar ging je deootje, je lekkere tube handcrème of flacon met loeidure zonnebrandcrème whoop zo de vuilnisbak in.

 

Maar ik heb geweldig nieuws voor je. Omdat op de luchthavens Schiphol, Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport nieuwe, geavanceerde CT-scanners staan, gelden er voortaan andere regels. Op Eindhoven mag je verpakkingen groter dan 100 ml in je handbagage stoppen en hoef je je tas voortaan niet meer open te maken zodat je zo door kunt lopen. Ook op Schiphol mogen de potjes, tubes en flacons met vloeistoffen groter dan 100 ml mee, maar die moeten dan nog wel door een medewerker worden goedgekeurd.  

 

Hoe fijn is dit? Geen getreuzel meer van passagiers voor je in de rij en nooit meer nog even gauw je bidon met water leeggooien voor je door het poortje mag.

 

Wel nog even een kleine kanttekening: deze nieuwe regels gelden op de genoemde Nederlandse luchthavens, op vliegvelden in het buitenland kan het weer heel anders zijn. Om verwarring te voorkomen kun je van tevoren even googelen hoe het daar zit. Of je neemt alleen grote verpakkingen mee die je niet mee terug hoeft te nemen of die bijna leeg zijn. Die kun je daar dan als ze op zijn voor vertrek in de prullenbak gooien. Scheelt ook weer gehannes om het laatste restje in zo’n veel te kleine reisverpakking over te gieten.

 

Fijne vakantie!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit