Loerende mannen

 

Veel vrouwen ergeren zich kapot wanneer hun man naar andere vrouwen loert.

 

 

 

Wanneer zijn ogen maar blijven staren naar een paar lange benen of een indrukwekkende voorgevel. Dames, het is ook kut. Op dat moment. Je pikt gezellig een terras, denkt dat je er zelf nog best mag zijn, maar hop; weg aandacht voor jou. Want twee meter verderop flaneert een stuk op hoge hakken, perfect opgemaakt, met een stralende lach tussen de tafeltjes door.

 

De sukkel

En je baalt. De tenen in jouw eigen gemakkelijke sneakers krommen zich en je mond wordt een verbeten streep. Op de vraag van de serveerster wat je wilt drinken bestel je wijn. Het liefst meteen twee glazen, maar dat doe je natuurlijk niet. Je trapt je man onder het tafeltje tegen zijn scheenbeen en sist dat de sukkel zijn bestelling moet doorgeven. Hè hè, je hebt zijn aandacht terug. En gelukkig, de dame in kwestie is uit het gezichtsveld verdwenen. Je bent weer in beeld.

 

‘Er is niks’

Maar dan is het allang niet leuk meer. Op de vraag van je man waarom je ineens zo stil bent, haal je je schouders op. Hij ook. Zwijgend worden de glazen leeggedronken. Toch doet man nogmaals een poging. Omdat hij echt geen idee heeft waarom de sfeer ineens ver te zoeken is. Goedbedoeld vraagt ie of er wat is. ‘Niks’, snauw je. Hij begrijpt er geen zak van. Thuis was er nog geen vuiltje aan de lucht. Jullie hadden er allebei zin in, even een terrasje pikken op zaterdagmiddag. En nu dit.

 

Testosteron

Maar dames, de mannen zijn zich écht van geen kwaad bewust. Het is de testosteron die hun brein overneemt bij het zien van een mooierd. Maar dat wil niet zeggen dat ze jou op dat moment maar een schrale troostprijs vinden! Of ineens niet meer leuk. Onzin.

 

Jaloers kreng

Volgens onderzoek naar de mannelijke mind is het het beste om – tijdens zo’n situatie – de blik van je man te volgen en erin mee te gaan. Gewoon zeggen wat hij op dat moment denkt. Iets in de trant van: ‘Zo!, ik snap dat die verschijning wel even indruk op je maakt.’ Geheid dat je mag rekenen op zijn volle aandacht. Omdat hij je een stoer wijf vindt en geen jaloers kreng.

 

Dure borsten

Wij vrouwen hebben de neiging om, wanneer bij manlief de mond openklapt van bewondering, af te gaan kraken. Dan vertellen we haarfijn dat die borsten vast heel duur waren. En dat wij ook knap zijn met een laag plamuur van drie centimeter. Maar voor mooimakerij wordt ons de tijd niet gegund, want werk en huishouden en hij, die ’s nachts toch wel doorronkt wanneer er een kind krijst.

 

 

Relax!

Niet doen! Relax. Want dat vinden mannen pas aantrekkelijk. Een ontspannen vrouw met wie hij gezellig een drankje kan doen. Dan is ie die hooggehakte spetter zo vergeten. En laten we eerlijk zijn: dat geldt toch ook voor ons? Als wij ergens een leukerd zien, blijven we er toch ook niet ademloos in hangen? Kortom, don’t worry.

 

Door: Jolanda Groothuis

Jolanda Groothuis is als tekstschrijver in een mannenwereld wel goed gelukt. Of ze de lezers van Franska weet te boeien zal vanzelf blijken. Deze (meestal) nuchtere Twentse woont op het platteland. De sociale controle waardeert ze, tot op zekere hoogte. Maar ze is wars van roddel en achterklap.

Afbeelding van Jolanda Groothuis