Voor­lezen

 

Lees jij weleens voor?  Ik vind het ‘t enig om mijn kleine meisjes voor te lezen. Lekker op de bank, op een plaid in de tuin, op de rand van het bed. Van die heerlijke warme lijfjes tegen je aan. Volledige aandacht.

 

Mijn kleindochters Isabelle en Vivienne zijn 3 en 6 jaar, dus alle twee hebben ze een heerlijke leeftijd om voor te lezen. Soms maken ze zinnen af, of verbeteren ze me als ik voorlees. Sommige boeken moet ik elke keer opnieuw voorlezen. Ze hebben favorieten, net als hun vader vroeger had. Die las ik als tweejarige de dierenencyclopedie voor. Vond hij fantastisch. Telkens weer opnieuw. Hij kende de meeste dieren uit zijn hoofd. En op Dribbel was hij dol en vijfendertig jaar later konden zijn dochters er net zo hard om lachen. Maar de meisjes houden ook van lieve en soms griezelige verhalen. 

 

Ik ben sinds deze week leesambassadeur. De campagne ging van start in de Hortus. Samen met o.a. Jan Terlouw, Karin Bloemen, Jack van Gelder, Noraly Beyer en Hans Kazan. Grootouders die voorlezen. Lijkt dat overdreven, om daar een actie voor in het leven te roepen? Nou nee. Het is zelfs hard nodig want het blijkt dat steeds meer kinderen een taalachterstand hebben. Een groot aantal organisaties heeft haar krachten gebundeld. Niet nu pas hoor, al een paar jaar geleden, maar de groep wordt steeds groter en de doelen steeds duidelijker. Prinses Laurentien maakt zich al meerdere jaren hard voor een samenleving waarin iedereen kan lezen, want we worden steeds meer een maatschappij waarin het geschreven woord essentieel is. 

 

Maar er is nog iets anders: als je kinderen voorleest vergroot je hun wereld, je leert ze kennismaken met het onbekende, interpreteren, nieuwe woorden gebruiken. Lezen is ook een veilige haven. Je kunt je terugtrekken in een wereld die soms eng lijkt, maar als je weet hoe ermee om te gaan, toegankelijker wordt. Verhalen waar je gevoelens in kunt herkennen.

 

Voorlezen is quality time. Voor jou en je kinderen, je neefjes of nichtjes of kleinkinderen. Want als je voorleest is er op dat moment alleen jij, de kinderen die je voorleest en het boek. En je hebt hun absolute aandacht. Doe jij het veel? Heb je nog boeken van vroeger bewaard? Weet je nog wat je zelf leuk vond als kind? Ik heb inmiddels ook bijna de hele serie Gouden Boekjes weer compleet. Dierbare herinneringen. Hoe ik als klein kindje naar de bibliotheek ging om boeken te lenen, een plankje tussen de boekjes zettend zodat ik wist waar ik het boekje weer terug moest zetten. Zulke herinneringen gun je toch iedereen? Help je mee om die ook voor kinderen in jouw omgeving op te bouwen?

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden