Voorjaar!

 

Heb jij al lentekriebels? Bij mij zijn dat niet zozeer de opruim- of schoonmaakkriebels, maar vooral  de gedachte aan zon, fleurige  kleren, blote benen, salades, asperges of taartjes met vers fruit. Ja, ik weet het, dat duurt nog wel even, maar toch.

 

 

We hebben al mooie dagen gehad waarin het al echt voorjaar leek en ook al hadden we de laatste week vooral regen en wind, de natuur doet hard zijn best om het er allemaal zonnig uit te laten zien. Dat is trouwens het grote voordeel van een hond hebben. Ik loop veel door het bos en zie dan ook met de dag hoe de natuur op uitbarsten staat. Iedere keer ben ik weer verbaasd over de enorme snelheid en veerkracht van planten, struiken en bomen. De storm zorgde ervoor dat oud dood hout uit de bomen waait, maar de vroege lentebloeiers doen enorm hun best om er, al is het maar even, kleurrijk en vrolijk bij te staan en de vogels kwetteren al luid. Grappig verhaal trouwens: mijn kleindochter van vijf die aan de grachten in Amsterdam woont, heeft geen enkele moeite met het geluid van stadsgewoel, maar toen ze onlangs bij mij logeerde en al vroeg uit haar bedje kwam, zei ze enigszins verbolgen: ‘Ik kon niet meer slapen. De vogels maakten zoveel kabaal, ze hielden maar niet op met fluiten.’

 

Waar ik ook naar uitkijk is de opkomst van allerlei in het wild groeiend lekkers. Vooral daslook, dat vind ik zo lekker. Nu is de plant zeldzaam, dus trek er alsjeblieft niet direct op uit om alles te plukken in park of bos. Daslook is een zogenaamde stinzen- of stinsenplant. Dat wil zeggen dat de voorjaarsbloeier verwildert. De bolletjes werden vooral in de zeventiende eeuw aangeplant op buitenplaatsen en landgoederen, en ook nu nog kun je de bolletjes voor een paar euro per tien kopen om te planten en te laten verwilderen. De bladeren zijn heerlijk in salades of om er een pesto van te maken (geen knoflook nodig) en de bloemetjes zijn niet alleen prachtig om mee te garneren maar ook eetbaar.

 

Nog even en ook het alles overwoekerende zevenblad komt op, maar het heeft één voordeel: de jonge blaadjes zijn heerlijk. Daar maak ik sowieso standaard pesto van, gewoon met Hollandse kaas en inlandse walnoten. Lokale pesto. En wist je dat hij boordevol vitamine C zit, dat (on)kruid?

 

 

 

Er is zoveel meer eetbaar dan we denken. En er is gelukkig een toenemend aantal vrouwen dat daar niet alleen alles over weet maar ook workshops over geeft, wandelingen maakt en boeken over schrijft. Ik geef je hierbij wat inspiratie:

 

De boeken ‘Een kleine eetbare tuin met vaste planten’ van Madelon Oostwoud of van haar hand: ‘Voedselbos’.

 

Laat het voorjaar maar komen!

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden