Voor wie brandt jouw lampion?

 

In Nederland krijgt een op de drie mensen te maken met kanker. Dat zijn 116.000 mensen per jaar. Een hartverscheurend aantal.

 

Dat betekent dat vrijwel iedereen wel iemand kent die deze ziekte heeft (gehad) of eraan is overleden. Omdat het doodsoorzaak nummer 1 in Nederland is, blijft onderzoek nog steeds heel hard nodig.

Maar dat onderzoek kost geld. Veel geld. Het afgelopen jaar is er alweer heel veel opgehaald met allerlei collectes en acties. Zo lukte het Maarten van der Weijden dit jaar wel om de Elfstedentocht te volbrengen. Daarmee zwom hij maar liefst ruim zes miljoen euro bij elkaar. Geld dat wordt gebruikt voor nog meer onderzoek naar deze verschrikkelijke ziekte die nog steeds te veel levens raakt en neemt. 116.000 mensen worden er per jaar ziek. 45.000 daarvan redden het niet. Ouders, vrienden, kinderen.

 

Kanker discrimineert niet en grijpt rücksichtslos om zich heen. En als de kanker weg is ben je nog niet beter. Zesentachtig procent van de overlevers worstelt met moeheid, is somber of gewoonweg bang. Omdat de ziekte iemands leven volledig in de war schopt organiseert KWF-kankerbestrijding ook dit jaar weer Nederland Geeft Licht. Op 29 december vormen duizenden lampionnen in het Olympisch Stadion in Amsterdam een groot hart. Iedere lampion brandt voor iemand, om te laten weten dat we aan hen denken tijdens hun slopende ziekteproces of dat we hen zo missen.

 

Wil je ook een lampion doneren? Om zo bij te dragen aan meer onderzoek om kanker voorgoed de wereld uit te helpen? Klik dan hier. 

 

Het ontsteken van de lampionnen wordt live uitgezonden bij SBS6.

 

Nederland geeft licht. Doe je ook mee?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit