Voor de sier

 

Alleen een kerstboompje in de huiskamer is voor sommigen lang niet voldoende kerstaankleding. Nee, groots uitpakken zullen ze. En hoe.

 

 


 


 

Ik houd van kerst, echt. Ik mocht twee weken geleden dan wel uitgeroepen zijn tot Chef Sinterklaas, kerst heb ik net zo lief. Op kerstavond met ons pannetje op het gourmetstel, cliché maar o zo gezellig én lekker. Eerste kerstdag lekker uitpakken met mijn splinternieuwe kerstoutfit en de volgende dag uitbuiken in mijn gebreide trui op de bank, met heel veel films en chocolademelk. Bij ons staat er vanaf het weekend na sinterklaas ook een prachtboom in de huiskamer te glinsteren. Hier en daar hangt een snoer met lampjes in de vorm van sterretjes door de kamer en het door mijn vader zelfgemaakte stalletje van Jezus Christus komt elke december weer uit een oude doos van zolder tevoorschijn. Maar dan houdt het ook wel op met de kerstversiering in huize Binnerts. Aan de buitenkant is trouwens niets te zien, vanuit dat oogpunt zouden we net zo goed het kerstfeest kunnen overslaan dit jaar. En mij hoor je niet klagen hoor, vind het knus zat, ik zit toch alleen maar binnen, bij de openhaard. Met een deken en een hete pot thee. Prima vertoeven.

 

Maar elk jaar zijn er mensen die niet moeten denken aan kerst vieren in zo’n huis als dat van mij. Saai noemen ze het. Ach, ik vind het heerlijk. Terwijl wij nog onze deadlines aan het wegtikken zijn in deze drukke maand, zijn zij al maandenlang bezig met het treffen van voorbereidingen voor Kerstmis. En dan zitten die mensen niet te peinzen over wat voor vijfgangendiner ze nu weer in elkaar moeten flansen. Nee, de hele buitenzijde van hun huis, inclusief voortuin, ondergaat een gigantische metamorfose. Alle kerstfacetten en -attributen worden ingezet. Lampjes zo veel dat je gelijk geen lantaarnpalen meer nodig hebt in de straat. En de metershoge kerstbomen en opgeblazen kerstmannen zijn ook niet te missen. Kost ook een fortuin als je het mij vraagt (doe mij dan maar een mooie tas van Chanel).

 

Toch moet ik eerlijk toegeven dat het erg vermakelijk is om naar deze overdreven, maar ook vaak mooie huizen van anderen te koekeloeren. Zo heb ik het internet afgestruind voor de meest absurd versierde optrekjes. In sommige gevallen is het huis zelf nauwelijks meer te zien tussen al die tierelantijnen. Ik vind het toch knap.

 

Hier wat bevindingen van mijn onderzoek, kun jij ook even je ogen uitkijken.

 

 


 


 

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts