Soep met kerst

 

Want soep mag natuurlijk niet ontbreken aan het kerstmenu.

 

 

Zelf ben ik met kerst altijd van de kleine hapjes. Zo kan je je even één keer per jaar als een gek uitsloven in de keuken en des te meer plek er is in onze buiken om van alles iets te nemen. Soepjes zijn altijd leuk om in kleine kopjes of glaasjes te serveren. Kan je prima een dag of twee van tevoren maken. Smaakt ie zelfs nog lekkerder.

 

Dit zijn mijn favorieten. Lekker makkelijk ook.

 

Soep van kastanjechampignons

  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 400 g kastanjechampignons 
  • 1 liter bouillon
  • Peper en zout
  • 3 el slagroom
  • Takje tijm

 

Snipper de ui en snijd de knoflooktenen fijn. Fruit ze aan in een beetje olijfolie. Voeg na een minuut of 2 de kastanjechampignons toe. Ik laat ze altijd even meebakken, voordat ik de hete bouillon eroverheen schenk. Als de champignons wat zachter en kleiner zijn, giet je de bouillon erbij. Laat minimaal een half uur pruttelen en breng op smaak met zout en peper. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan de slagroom toe. Roer nog even goed en serveer de soep met tijm. Tip: serveer met wat pesto of truffel.

 

 

 

Tomaat-paprikasoep

  • 1 ui
  • 4 knoflooktenen
  • 400 g gepelde tomaten
  • 5 geroosterde paprika’s (uit blik)
  • Chilivlokken, naar smaak
  • Peper en zout
  • 800 ml bouillon
  • Takje rozemarijn

 

Snipper de ui en snijd de knoflooktenen fijn. Fruit ze aan in een beetje olijfolie. Voeg na een minuut of 2 de gepelde tomaten toe. Snijd de geroosterde paprika’s in kleine stukken en voeg toe aan de pan. Breng op smaak met chilivlokken, peper en zout. Voeg vervolgens de bouillon toe en roer de soep goed. Laat de soep op laag vuur doorkoken. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren en serveer de soep met rozemarijn en eventueel wat crème fraîche.

 

 

Mierikswortelsoep met zalmsnippers

  • 500 ml slagroom
  • 500 ml melk
  • Half potje mierikswortel
  • 1 blokje bouillon
  • Peper en zout
  • Gerookte zalmsnippers of rauwe ham

 

Breng de slagroom samen met de melk aan de kook. Doe het bouillonblokje erbij en laat het blokje oplossen. Voeg vervolgens de mierikswortel toe (naar smaak) en zet het vuur laag. Laat nog even verder pruttelen. Breng de soep op smaak met nog wat peper en zout. Serveer de mierikswortelsoep met zalmsnippers of rauwe ham.

 

 

Pittige zoete-aardappelsoep

  • 2 sjalotjes
  • 2 el rode currypasta
  • 500 g zoete aardappelen
  • 0,8 liter groentebouillon
  • ·400 ml kokosmelk
  • Peper en zout
  • Takje koriander
  • Optioneel: limoen

 

Snijd de sjalotjes fijn en fruit aan in een scheutje olijfolie. Voeg na 1 minuut de rode currypasta toe en roer het goed. Boen de zoete aardappelen schoon en snijd ze in kleine blokjes. Bak de zoete aardappelen 2 minuutjes mee en voeg dan de warme groentebouillon toe. Laat ongeveer 10 minuten doorkoken en zet dan op laag vuur. Wanneer de aardappelen zacht zijn, voeg je de kokosmelk toe. Pureer na 5 minuutjes met een staafmixer en serveer de soep met koriander en limoen.

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares