Voor Agneska’s moeder draaide alles alleen maar om geld en mannen

 

 

‘Toen ik elf was gingen mijn ouders scheiden en was ik aan mijn moeder overgeleverd.’ 

 

 

 

‘Ze was altijd al het type van ikke-ikke en sinds de scheiding van mijn vader drukker met mannen dan met mij. De meeste types waren ronduit fout; ik maakte diefstal, bedrog en mishandelingen mee. Door al die onrust in huis en een chronisch gebrek aan aandacht van haar was ik niet de makkelijkste en was er veel ruzie. Ik was dan ook heel blij toen er op een dag een man op het toneel verscheen die zowaar aardig voor ons was. Zo aardig dat ik de verhuizing naar zijn woonplaats aan de andere kant van het land voor lief nam.

 

Na een paar jaar won deze man een bedrag van meer dan een miljoen in de lotto en was het feest in huis. Om mij mijn eigen ruimte te gunnen – en ongetwijfeld ook in hun eigen belang, om van mij af te komen – werd er een appartement voor me gekocht. Mijn moeder wilde de hele wereld laten geloven dat dit op mijn naam stond, terwijl dat niet de waarheid was. Ze vertelde het alleen maar omdat ze wilde laten zien hoe goed ik het getroffen had met haar en haar man. In werkelijkheid was het appartement een probaat chantagemiddel.

 

Want toen ik op mijn zevenentwintigste zelf een man ontmoette waar ik het vanaf dag één goed mee had, gaf ze me na twee maanden te kennen dat, nu ik eindelijk onder de pannen was, het afgelopen was met de verwennerij en dat het appartement in de verkoop zou gaan en ik maar bij mijn vriend moest intrekken.

 

Inmiddels heb ik een zoontje met deze man en een heel fijne band met zijn ouders, die gelukkig op een normale manier in het leven staan en de rol van opa en oma met trots vervullen. De relatie met mijn moeder is in de loop van de jaren steeds verder verslechterd.

 

Hoewel we amper nog contact hebben, denkt ze nog steeds dat ze mij kan paaien met geld. Als ik me niet als een goede dochter kan gedragen haalt ze me uit haar testament, is altijd het verhaal. Los van het feit dat mijn man en ik het goed genoeg hebben en tevreden zijn met wat wij hebben, zoekt ze het maar uit. Ik heb me lang genoeg laten ringeloren. Ik heb me erbij neergelegd dat we nooit een normale relatie zullen krijgen en wil haar geld niet eens meer hebben. Dat voelt gewoon niet goed, na alles wat er is gebeurd.’

 

Agneska’s naam is vanwege privacy gefingeerd. Haar echte naam is bekend bij de redactie.

Moet jou ook iets van het hart en wil je dat (anoniem) met ons delen? Stuur dan een mail naar info@franska.nl onder vermelding van ‘Dit moet ik even kwijt’.