Finland bestaat niet

 

Alexandra: Ik ben nogal goedgelovig. Als iemand me op serieuze toon iets vertelt, denk ik al snel dat het waar is. Maar dit bericht had ík zelfs meteen doorgehad!

 

Nepnieuws is van alle tijden. Voordat we met z’n allen op internet zaten, werden er ook af en toe leugens verpakt als nieuwtjes en zo doorverteld. Maar dan hoorden maar heel weinig mensen ervan. Dat is nu wel anders!
Nou hoorde ik laatst een fantastisch verhaal in de categorie nepnieuws dat je niet mag missen. Dit gaat Franska niet echt leuk vinden denk ik…

 

Er zijn altijd wel dingen die je als kind van je ouders hoort waarvan je er dan op latere leeftijd achterkomt dat het niet waar is. Nou is er dus een jongen die in zijn jeugd het verhaal van zijn ouders gehoord heeft dat Finland niet bestaat. Die ouders hebben er een spannend verhaal van gemaakt en dat vaak aan hem verteld.
Het verhaal komt erop neer dat op de plek waar we denken dat Finland ligt, de Baltische Zee stroomt. Daar vissen de Japanners zonder dat ze aan enige Europese visregel hoeven te voldoen. Ze hebben zelf te weinig vis in hun kustwateren, en de vis die ze daar vangen, gaat met de Trans-Siberië Express in Nokia containers (telefoongigant Nokia is een Fins bedrijf) via Rusland naar Japan. En de Russen delen mee in de winst. En waarom heet het land Finland? Omdat daar alleen maar vissen zijn, en vissen hebben vinnen. Vinland eigenlijk dus…

 

Toen de jongen ouder werd, snapte hij ook wel dat dit spannende verhaal niet klopte. Maar het zat té goed in elkaar om het niet door te vertellen.
En toen… heeft hij het verhaal een keertje gedeeld op internet en is het een eigen leven gaan leiden.

 
Je zou denken dat iedereen die dat leest meteen snapt dat het niet waar is. Maar ja, zo werkt internet dus. Er waren mensen die dus geloofden dat Finland inderdaad niet bestaat, en veel Finnen zijn echt boos geworden over dit verhaal.

Sommigen nodigden de jongen zelfs uit om eens naar hun land te komen. Daar had-ie een mooie vakantie aan over kunnen houden… Maar hij is er nooit op ingegaan.
Inmiddels weet hij nu wel een heleboel feiten over Finland én heeft hij z’n leven lang een geweldig verhaal om in de kroeg te vertellen!

 

 

Wil je trouwens checken of iets wat je gelezen hebt op internet, waar is of niet, let dan op de volgende dingen:

  • Staat er een bronvermelding bij?
  • Wanneer is het bericht geplaatst? (Misschien is het al lang achterhaald.)
  • Wie is de auteur? (Is dit een echte persoon?)
  • Wat staat er nog meer op de betreffende site? (Vaak kun je dan al zien of het gaat om een grap of serieus is.)
  • Kom je het verhaal ook op andere sites tegen? (Eén bron is geen bron.)
  • En hier lees je of de nieuwssite waar je op zit bekendstaat als brenger van nepnieuws.

 

Bron: Radar

Eindredacteur Alexandra Holscher is gek op taal en schrijft met veel plezier af en toe een stukje voor franska.nl. Naast leuke koppen maken en het nieuws in de gaten houden heeft ze de zorg voor haar gezellig drukke gezin met man en drie kinderen.