Vignarola, met artisjok

 

Adje: Met dit heerlijke gerecht wordt hier in Italië de lente gevierd. Reken maar dat daar wel 250 gram groenten in zitten, nessun problema!

 

 

Ik vind het altijd heerlijk om naar de markt in Orvieto te gaan en heb er natuurlijk een paar favoriete kramen. Een daarvan is een groentekraam. ‘Kraam’ is eigenlijk wel een groot woord: het is een houten plank op twee schragen waar twee mannen de oogst van de week op hebben uitgestald, met op de hoek in twee weckflessen wat boeketjes bloemen. En daar word ik altijd zo vrolijk van, ik zal dan ook altijd wat bij ze kopen. Deze week hadden ze artisjokken, tuinbonen en erwten en ik kocht ze alle drie. ‘Ga je Vignarola maken?’ vroeg de groenteman. ‘Ja,’ beaamde ik, en hij stopte meteen ook nog een klein bosje munt en wat romeinse sla in mijn tas. ‘Die moet je erbij gebruiken Adriana, niet vergeten, dat is belangrijk, het zijn hier in Umbrië traditionele ingrediënten in de Vignarola,’ verzekerde hij mij.

 

Thuisgekomen pak ik mijn boodschappen uit, maak een kop koffie en ga maar meteen aan de slag want de tuinbonen en erwten moeten worden gedopt. Als ik daarmee bezig ben, snap ik maar al te goed waarom dit recept eigenlijk nooit op de kaart staat in een restaurant. Terwijl het simpel is om te koken ben je echt wel even bezig met de voorbereidingen. Het doppen van de erwten valt nog wel mee maar de tuinbonen moeten dubbelgedopt worden en dan heb je de artisjokken nog. Die moeten eerst worden ontdaan van hun taaie buitenste bladeren en kort geknipt rond het hart en daarna in een bad met water met citroen, zodat ze niet bruin worden.

 

De erwten doppen valt wel mee, maar de tuinbonen moeten dubbelgedopt en dan heb je de artisjokken nog

 

 

Vignarola

  • 4 el olijfolie
  • 3 lente-uitjes
  • 6 artisjokhartjes
  • klein kopje bouillon
  • 2 kopjes gepelde erwten
  • 2 kopjes gepelde tuinbonen
  • 2 kopjes fijngehakte romeinse sla
  • 1 kopje gehakte munt
  •  beetje citroenzest
  • zout, peper

 

Verhit 2 eetlepels olijfolie en smoor de lente-uitjes glazig. Snijd de artisjokhartjes in plakken en voeg ze bij de lente-uitjes met een beetje bouillon. Dek af en laat ongeveer 20 minuten smoren. Voeg de erwten en tuinboontjes bij de artisjokken en laat ze zo’n 8-10 minuten meekoken. Dien op in een mooie schaal en schep er de romeinse sla, de munt en de citroenzest doorheen en maak af met olijfolie, zout en peper.

 

Artisjokken bestaan al sinds mensenheugenis. Een Griekse mythe verklaart het ontstaan ervan: Toen Zeus afdaalde naar de aarde om zijn broer Poseidon te bezoeken, ontmoette hij onderweg de oogverblindende Cynara. Hij stond gelijk in vuur en vlam en besloot haar onsterfelijk te maken en mee te nemen naar zijn godenberg Olympus. Na een tijdje kreeg Cynara heimwee en bezocht af en toe stiekem haar moeder in het land der sterfelijken. Toen Zeus dit ontdekte was hij woedend. Hij slingerde de blonde schone naar de aarde alwaar hij haar in een plant met vlezige, stekelige schubben veranderde, zodat geen man haar meer zou begeren.  

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.