Vier handen op een buik gezien?

 

Je dochter zal maar op haar zeventiende bevallen, was het eerste wat ik dacht toen ik het programma Vier Handen Op Eén Buik zag…

 

 

Sinds 2010 is het aantal heel jonge moeders behoorlijk gedaald. Vorig jaar zijn er ruim 1200 baby’s geboren van meisjes onder de twintig. Deze tienermoeders, die soms zelf nog een beetje kind zijn, raakten vaak onbedoeld zwanger van een vriendje dat meestal andere toekomstplannen heeft dan het vaderschap. In het televisieprogramma Vier Handen Op Eén Buik wordt een aantal van deze jonge aanstaande moeders gevolgd tijdens hun zwangerschap, de bevalling en de periode erna. Ze worden daarbij geholpen door een ervaren bekende mama.

 
Zo zie je hoe Heleen van Royen, Isa Hoes en Karin Bloemen een paar leuke jonge vrouwen onder hun hoede nemen,  Het zijn meiden die zelf vaak ook niet bepaald een makkelijke start in het leven hadden en het nu meestal zonder hulp van hun eigen ouders en de vader van hun baby moeten oplossen.

 
Natuurlijk zijn er ook piepjonge ouders die het wel goed voor elkaar hebben. Met een diploma, een baan en een netwerk van hulp om hen heen. Dat gun je eigenlijk alle jonge ouders.

 
‘It takes a village to raise a child’ is een waarheid als een koe. Zeker als het gaat om kinderen die geboren worden uit onstabiele relaties, als de jonge ouders niet wijs zijn in geldzaken of als er geen diploma of werk in zicht is.

 
Natuurlijk is er dan mooie televisie van te maken en ik gun alle jonge ouders een Heleen, Karin of Isa aan de zijlijn. Maar wat als de camera’s uit zijn en de vaders en moeders het weer verder zelf op moeten lossen? Dat baby’tje wordt wel groot. Maar de manier waarop lijkt me reuze-ingewikkeld.

 
Vier Handen Op Eén Buik, dinsdagavond 20.25 uur op NPO3

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit