Verwarrende vinkjes op de verpakkingen

 

Let je wel eens op de logo’s op voedselverpakkingen? Of je goed bezig bent met de vitaminen en mineralen? Ingewikkeld hè? Maar daar komt eindelijk verandering in.

 

In het Nationaal Preventieakkoord, dat er is gekomen om het roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik in ons land terug te dringen, staat dat er in 2020 een nieuw voedselkeuzelogo moet komen. Daar ben ik wel blij mee. Want van dat oude logo, met die blauwe en groene vinkjes, daar snapte ik vaak geen fluit van.
 
Zo zitten er in een glas magere chocomel maar liefst zes suikerklontjes. Niet echt gezond. Maar er stond wel een bewuste-keuze-logo op het etiket. Dat blauwe vinkje dus. Da’s toch gek? En veel producten die wel gezond zijn hadden vaak niet eens een vinkje op het etiket.
 
Wat bleek nou: fabrikanten moesten heel veel geld betalen om het logo te mogen gebruiken, en deden dat daarom niet. Het vinkjessysteem stelde dus eigenlijk helemaal niets voor. Dat blauwe vinkje kon je zelfs terugvinden op verpakkingen van dropjes, knakworst en patat. Beter dropjes zonder suiker dan met suiker, dus kreeg het dropje zonder suiker een vinkje. Lekker wel, maar of het nu zo’n bewuste en dus gezonde keuze is?
 
Om te zien hoeveel calorieën, suikers, zout enzovoort er in voeding zit moet ik nu nog steeds al die verpakkingen goed bekijken. Nou zijn die kleine lettertjes vaak zelfs met m’n bril op mijn neus totaal onleesbaar. En daar heb ik met die enorme hoeveelheden die ik wekelijks voor de pubertjes aanschaf toch ook helemaal geen tijd voor.

 

Het blijkt dat 71 procent van de Nederlandse consumenten het wel prettig zou vinden als er een duidelijk voedselkeuzelogo op producten wordt gezet. Daar heeft de Consumentenbond wat op gevonden: de Nutriscore.

 

 

Het ziet eruit als het energielabel dat je ook op koelkasten ziet zitten. Hoe groener hoe beter. Lekker duidelijk dus. Een droge rijstwafel krijgt de groene A-score en die rijstwafel met dat lekkere yoghurtlaagje dus een knalrode E. Eigenlijk is het heel makkelijk te onthouden; hoe ongezonder hoe roder.

 
De overheid maakt volgend jaar een definitieve keuze voor een nieuw logo. Als de Nutriscore er komt, wordt het wel reuze eenvoudig om de gezonde keuze te maken:
 
Groen moet je doen en bij rood niet oversteken! Dat zie ik zelfs zonder bril…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit