Baas op eigen bord

 

Natuurlijk weten we allemaal dat we gezond moeten eten. Liefst met minder suiker, vet en zout en vooral ook in wat kleinere hoeveelheden. Maar soms voel ik de druk van de eetpolitie.

 

Natuurlijk weten we allemaal dat we gezond moeten eten. Liefst met minder suiker, vet en zout en vooral ook in wat kleinere hoeveelheden. Maar soms voel ik de druk van de eetpolitie. Ik durf best te zeggen dat het er in mijn keuken soms echt niet even verantwoord aan toe gaat. Bijvoorbeeld als ik ’s avonds uit m’n werk kom, meteen door wil naar m’n sportklasje en finaal vergeten ben om gezonde boodschappen te doen. En dan ben ik de beroerdste niet en pak een foute diepvriespizza uit mijn koelkast. Onder luid gejuich van m’n kinderen, want die zijn gek op die bevroren dingen. En als ik die zelfs niet meer in huis heb, is er altijd nog een blik tomatensoep. Die leuk ik dan vakkundig op met verse tomaatjes en basilicum waardoor mijn schuldgevoel wat minder aan me knaagt, want zo lijkt het net een beetje minder slecht.

 

Ik kook echt heel graag en vaak hoor. Maar soms heb ik het gevoel dat ik niet meer de baas ben over mijn eigen bord. Toen mijn puber nog een peuter was, lustte ie heel graag knoflookolijven. Maar de juffies van het kinderdagverblijf vonden dat niet zo’n goed idee. Want als ie per ongeluk een windje liet vliegen, dan stonk dat zo naar knoflook. Jaja, dat zeiden ze echt! En of ik ‘m dat dus niet meer wilde geven. Je zag ze denken, die vrouw die spoort niet. Wie geeft haar peuter nou knoflookolijven? Nou, hij vond het hartstikke lekker en het leek mij een beter tussendoortje dan zo’n roze suikerspekkie.

 

Ligt het nou aan mij, of loert de eetpolitie de laatste tijd een beetje mee? Ik hoor van vriendinnen van me ook al dat ze hun kinderen geen pakje Wicky meer mee naar school mogen geven, en dat een broodje knakworst op een partijtje uit den boze is. Maar mogen we niet zelf beslissen wat we onze kinderen te eten geven? Ik bedoel, ik ben groot geworden in een tijd dat macaroni al exotisch was en de eettrends van nu niet eens bestonden. Wat doen jullie in de keuken? Koken jullie iedere dag zoals het hoort volgens de schijf van vijf of hebben jullie daar maling aan en volgen jullie je eigen neus op je bord? Vanavond ga ik weer naar de sportschool. Ik ben benieuwd wat er op m’n bord ligt als ik thuiskom.

 

 

Door: Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.