Levens­gevaarlijk,
dat glas wijn

 

Tineke: Het kan zomaar zo zijn dat dat stuk kaas de ene week levensgevaarlijk blijkt, en de andere week juist weer gezond. Of dat wijntje. Het is maar net wie het onderzoek uitvoert en met welk doel

 

Echt waar? Ik las onlangs dat wetenschappelijk was onderzocht waarom je veters losraken. Dat komt omdat je stampt! Hoe harder je voeten de grond raken, hoe groter de kans dat je veters losraken. Als je al veters hebt, natuurlijk! Maar omdat het hier wetenschap betrof, nam ik maar aan dat ze dat gegeven wel meegenomen hadden.

 

Hoe komt het toch dat ik voortdurend op dit soort onzin stuit? denk ik weleens. Ben ik te nieuwsgierig? Klik ik maar klakkeloos alles aan op internet? Is het nepnieuws? Of zitten kranten om onderwerpen verlegen en publiceren (en interpreteren) ze maar een eind in de rondte? En wie wil zo’n onderzoek nou uitvoeren? Waar dient het voor? Want dat vind ik in zo’n artikel vaak niet terug. En niet alleen vanuit de journalistiek snap ik hier geen snars van, ook wetenschappelijk gezien niet. Maar misschien ben ik te dom. Dat kan. En ik weet dat de druk om te publiceren enorm hoog is onder wetenschappers. Terwijl je veel liever zag dat ze in alle rust de wetenschap dienden, gaan ze vaak heel rare dingen onderzoeken om maar zo snel mogelijk een publicatie te kunnen leveren. Zo komt het in elk geval op mij over. Kost een hoop geld en grappig genoeg worden al die onderzoeken dan opgeslagen in een database die NARCIS heet. Maar dat geheel terzijde.

 

Het is maar net wie het brengt en wat hij wil aantonen

 

Toch hoef je geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat de onderwerpen dan ook een beetje uitgeput raken. En daarom kan het dus zomaar zo zijn dat mijn wijntje de ene week levensgevaarlijk blijkt, en de andere week juist weer gezond. Het is maar net wie het onderzoek uitvoert en met welk doel. Of wie het in de media opneemt en wie dat sponsort. Ja, echt! Want de schijf van vijf hakken ze rustig in drieën, vullen hem weer aan, korten hem weer in, en uiteindelijk is-ie gewoon weer de schijf van vijf. Maar ondertussen heb ik wél ander broodbeleg gekocht, omdat kaas ineens levensgevaarlijk was. En brood ook voor een week of drie! Zitten was het nieuwe roken geworden en een boterham ook. Al kreeg ik dat ding van zijn levensdagen niet opgerold en in de fik.

 

En zo blijft het aantal verkeersdoden dus ook stijgen, maar neemt het aantal omgekomen verkeersdeelnemers juist af (!). Het is maar net wie het brengt en wat hij wil aantonen. De meeste Nederlanders zijn banger geworden, maar angst neemt in ons land flink af. Ja, ja… en dat in dezelfde week! En soms zou ik willen stampvoeten van woede om zulke onzinartikelen. Maar ja… ik durf niet. Straks gaan mijn veters los. En je moet wetenschap wel serieus nemen, natuurlijk.

 

 

Bij veel van wat ze dagelijks tegenkomt filosofeert én associeert Tineke (schrijfster/moeder/fotograaf/toneelregisseur/echtgenote) erop los.

Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs

witte-balk-met-bol-tineke