Logeren bij The Queen

 

Misschien heb je er al wat van meegekregen, vandaag begint het staatsbezoek van onze koning Willem-Alexander aan Groot-Brittannië. Het werd ook wel weer een beetje tijd. Het vorige bezoek aan onze westerburen door een Nederlands staatshoofd is alweer zesendertig jaar geleden.

 

Vanmorgen werden Willem-Alexander en Máxima al wakker in Buckingham Palace in Londen, waar ze een loeidruk programma hebben. Ze logeren dus bij The Queen herself. Zouden ze lekker geslapen hebben, of zou het bed anders kraken dan thuis? Wat zou ik graag om een hoekje meekijken hoe ze daar samen aan het ontbijt zitten. Ik hoop een typical English breakfast, zo’n heerlijk bordje met knapperig uitgebakken spek en een flinke schep witte bonen in tomatensaus. Ik ben benieuwd of Máxima zich aan zoiets lekkers zou wagen. Misschien zit ze braaf aan de granola omdat ze vanavond weer ergens in een mooie jurk moet verschijnen. En natuurlijk moet ze nog even haar nagels lakken en appen met de meiden op de Eikenhorst. Wie van jullie laat de hond uit? Hebben jullie je gymspullen ingepakt en is al je huiswerk af? Zorgen jullie dat jullie op tijd klaarstaan voor de hockeytraining? En welke moeder haalt of brengt vandaag? Dat gaat natuurlijk thuis allemaal gewoon door.

 

Voor de lunch vanmiddag op het paleis is schoonzus Mabel ook uitgenodigd. Dat is natuurlijk heel gezellig, ze woont om de hoek en had nog een gaatje in haar agenda. Jammer dat Meghan er niet bij kan zijn. Die zit met haar Harry in Australië. Maar gelukkig is Kate wel bij het staatsbanket van de partij. Dat wordt nog wat. Wie van de twee ziet er het meest stylish uit? Onze flamboyante koningin? Of trekt Kate alles uit de kast en weet zij alle lenzen van de fotografen op zich te vestigen? En hoeveel diamanten zullen we gaan zien? Elizabeth heeft een enorme collectie met de meest geweldige tiara’s. Maar vlak onze Máxima niet uit. Als zij weer wat leuks van schoonmama Beatrix mag lenen, ziet ze er vast weer oogverblindend uit. 

 

En hoe zit dat nou met het protocol? The Queen staat erom bekend dat ze daar nogal strak in is. Met haar zesenzestig jaar op de troon heeft ze al meer dan honderd keer een staatshoofd op bezoek gehad; haar maak je natuurlijk niks meer wijs. Maar Willem-Alexander staat inmiddels op dezelfde rang, want hij is alweer vijf jaar ons staatshoofd. Wie van de twee moet dan als eerste opstaan of een buiging maken? Tsjonge, dat lijkt me lastig al die regeltjes. Zouden ze daar een cursus in hebben gehad? Vijf dagen strak in het gareel lopen, ik word al nerveus van de gedachte alleen. Zouden onze koning en koningin vanavond, als ze weer in hun logeerkamer zijn, lekker met hun schoenen uit op de bank bingewatchen op Netflix? Effe relaxen en misschien kijken ze ook wel naar The Queen? Met handige tips voor de dag van morgen.

 

 

Ik wens ons koningspaar veel succes de komende dagen, want er moet natuurlijk wel gewerkt worden. Onderlinge betrekkingen vieren, handelsmissies, culturele dingen bezoeken en natuurlijk die verschrikkelijk ingewikkelde Brexit. Allemaal hartstikke complex en enorm belangrijk. Wat denk jij, in de voetsporen van Willem-Alexander en Máxima ook weer eens een weekendje Londen plannen?

 

Door; Irene Smit

 

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.