Vergeet Rico vs Badr

 

Op1 versus JINEK, daar zit pas venijn

 

Gezegend is het land, waar zoveel over de latenighttalkshow wordt gesproken als hier, sprak Eva Jinek al tijdens haar debuut op vrijdagavond bij RTL4. Een debuut overigens, dat meteen 1,7 miljoen kijkers toucheerde. Een record voor JINEK.

Gisteravond werden de messen geslepen want Op1 en JINEK troffen elkaar tegelijk in de ring en het ging hard tegen hard. Op1 had als starttijd 22:30 uur, waardoor JINEK besloot om net even tien minuten eerder haar leader te starten. Dat kunnen wij ook, dachten de hoge heren van de NPO en dus werd er gestreept door de schema’s en hats, daar stond ook ineens Op1 op hetzelfde tijdstip in de planning. JINEK maakte een lang neusje en besloot om nu om 22:16 uur te beginnen. Deze linkse directe werd keihard gevolgd door een uppercut van de NPO die gewoon het hele reclameblok dat tussen Spoorloos en Op1 zou zitten eruit mieterde.
 

Op1 gleed heerlijk de huiskamers in van 1,3 miljoen mensen die allemaal naar Spoorloos hadden gekeken. JINEK moest zich even terugvechten uit een lead in zoals dat in vaktermen heet van 800.000 kijkers voor Married at First Sight en het reclameblok dat daarna volgde. Overigens ook een heel prima kijkcijfer voor RTL4, maar wel een half miljoen minder dan Spoorloos, dus een iets minder comfortabele start.
 

Willemijn Veenhoven haperde in zin één en dat gaf helemaal en hartstikke niks natuurlijk. Je zou er maar zitten. Ik vind Erik Dijkstra al sinds zijn Jakhals-periode een heerlijk mens. Waar Willemijn Veenhoven soms net iets te veel het slimste en vlijtigste meisje van de klas is (ik kreeg een kleine juffrouw-Mier-Erlebnis), wachtte Dijkstra keurig zijn moment, sprak soepel naar de instarts en maakte de grap waar het paste: “Kunnen wij geen carbid meer schieten als er een vuurwerkverbod komt.”
 

Bij buurvrouw JINEK ging het natuurlijk ook over het mogelijke vuurwerkverbod. Peter Pannekoek zei altijd onder zijn hond te gaan liggen, zo bang was hij. Hij ging nog even door met zijn op het randje grappen: “Als we door blijven knallen, voelen al die Syrische vluchtelingen zich hier zo thuis.”
 

Op1 had even de voorsprong, want met Ank Bijleveld over de onrust in Iran net iets meer op de bal dan JINEK met Hugo de Jonge. Een gesprek dat voor mijn gevoel geen einde kende. Ik houd van Eva en vind Hugo de Jonge een intens leuke vicepremier (hoe geestig dat hij toegaf dat hij af en toe een zonnebankje pakt), maar dit was mij wat te veel van het goede.
 

Daar was Ryanne van Dorst die vroeg om een geruststellend biertje tijdens het gesprek over de gevaren van alcohol en die zo de leukste brug sloeg tussen het openingsonderwerp (Hugo de Jonge) en het tweede (de negatieve gevolgen van alcohol): “We gaan allemaal dood en er is straks toch niemand om voor me te zorgen.” Ik zag de leukste instart van haar programma (ze komt binnen in een huis waar normaal elf meisjes wonen, maar waar er nu maar vier zijn en ze zegt: “Ach, ik heb toch maar twee handen”) en Eva zat weer in het zadel. Er werd gegrapt, gegrold en toen was Peter Pannekoek nog niet eens aan de beurt. Hij besprak de beste grappen van Ricky Gervais en kopte er zelf ook nog een paar bij.
 

Ondertussen bij Op1 vertelden Caroline Tensen en Natasja Froger hoe het hen was vergaan als presentatoren van Five Days Inside. Opmerkelijk dat bij Op1 twee RTL-sterren zaten en bij JINEK Ryanne van Dorst haar BNN/VARA-programma promootte.
 

Vanochtend kwamen de rapportcijfers. Op1 won, maar nipt. Een dik miljoen tegenover een krap miljoen (999.000) van JINEK. Nek aan nek, kortom. Vanavond the battle deel 2.

 

Door: Eline Heeren