Vegaballen voor de fijnproever

 

Dat je op een vleesloze dag alleen maar smakeloze tofu op tafel kan zetten is allang verleden tijd. Deze vleesvervangers zijn hartstikke lekker en jij mag meeproeven.

 

 

Als kleindochter van een slager wist ik niet beter dan dat ik iedere dag een stukje vlees op mijn bord wilde hebben. Maar daar ben ik de afgelopen jaren toch een beetje anders over gaan denken. Ik denk dat het beter is voor mijn gezondheid en voor het milieu om wat minder vlees te eten. En er liggen zulke fijne alternatieven in de supermarkt waar je ook zalige gerechten mee klaar kunt maken, dat ik het niet eens mis. Dus in Huize Smit eten we heus nog wel vlees, maar lang niet meer iedere dag.

 

Maar ja, dat balletje gehakt misten mijn huisgenoten soms wel. Een balletje bij de andijviestamppot of in de tomatensoep is toch wel erg smakelijk. Maar ook daar heb ik een heel goede vervanger voor gevonden. De makers van Meatless Farm hebben ‘gehakt’ dat 100% plantaardig is en qua smaak en structuur net zo lekker is als gewoon gehakt. En je bereidt het op dezelfde manier; daar draai je dus de beste ballen van. En Meatless Farm maakt nog veel meer mooie vleesvervangers: pittige worstjes, crispy nuggets, sappige burgers, schnitzels… Allemaal 100% plantaardig en daardoor rijk aan proteïne. Dat wil jij natuurlijk proeven.

 

 

Je boft want ik mag vandaag 10 pakketten weggeven waar ze allemaal in zitten. Kansje wagen? Laat onder dit bericht op Facebook dan even weten waarom je zo’n pakket wil winnen of stuur een mailtje aan winnen@franska.nl.

 

Ik geef je meteen even mijn recept voor Spaghetti & Meatballs. Mijn huisgenoten hebben niet eens door dat ze vega zijn, zo goed smaken ze.

 

 

 

Voor 4 personen heb je nodig:

 

Voor de meatballs

 

 • 2 verpakkingen van 250g The Meatless Farm Mince
 • 1 tl olijfolie
 • 1 kleine rode ui, geschild en heel fijn gesneden
 • 2 teentjes knoflook, geplet
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 2 eetlepels fijngehakte verse basilicum (plus meer voor serveren)
 • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Voor de tomatensaus

 

 • 2 el olijfolie
 • 1 ui, geschild en fijngehakt
 • 2 teentjes knoflook, geplet
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 400 g tomaten uit blik met kruiden
 • 100 ml rode wijn of groentebouillon
 • 1 el tomatenpuree
 • Versgemalen zout en zwarte peper

 

Verhit de olijfolie in een grote koekenpan met een dikke bodem en fruit de rode ui gedurende 2 minuten. Voeg dan de knoflook toe en bak nog een minuutje.

 

Doe de Meatless Farm Mince in een grote kom en haal het gehakt met een vork los voordat je de gebakken ui en knoflook, de gedroogde oregano, de fijngehakte verse basilicum en peterselie eraan toevoegt. Gebruik vervolgens je handen om het gehakt goed met de kruiden te mengen. Draai er dan 12 gelijke balletjes van.  

 

Verhit de olie in de koekenpan, voeg de gehaktballetjes toe en bak op matig hoog vuur ongeveer 6 tot 8 minuten gelijkmatig bruin. Haal ze dan uit de pan, leg ze op een bord en zet ze opzij.

 

Voor de tomatensaus doe je de ui, knoflook en de gedroogde oregano in de koekenpan en bak 3 tot 4 minuten. Voeg dan de tomaten uit blik, de rode wijn of de bouillon, de tomatenpuree en zout en versgemalen peper naar smaak toe.

 

Laat de saus vervolgens 15 minuten inkoken. Doe dan de gehaktballetjes terug in de saus en laat ongeveer 10 minuten meesudderen, zodat ze weer lekker warm worden.

 

Kook ondertussen de spaghetti volgens de instructies op het pak.

 

Verdeel de spaghetti over de kommen, bedek met gehaktballetjes en de saus. Garneer met wat verse basilicum en schaaf er wat mooi krullen Parmezaanse kaas over. Lekker met een stokbroodje of een groene salade.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit