Vastgeroest? Mooi niet!

 

 

Maartje: Never change a winning team, mogen we graag verkondigen. Of je moet natuurlijk met een briljant plan komen, zoals deze drie, waarvan er al één de deuren open heeft, en we de andere twee met smart opwachten.

 

 

 

 

Aardappeleters: de Jongens van Zand en Klei in Breda 

Terwijl het anno 2017 ‘in’ is om aardappelen en pasta uit je eetpatroon te bannen, want, o help, koolhydraten, opende in Breda doodleuk een fancy cool en toch enorm laagdrempelig aardappelrestaurant: de Jongens van Zand en Klei. Keilange naam, eenvoudig concept: aardappels op het menu (of is het aardappelen?). De ordinaire knol verdiende ook wel weer eens wat originele aandacht, zo vonden ook de ‘jongens’ achter het conceptrestaurant. De aardappel staat centraal wat niet betekent dat je bij De Jongens van Zand en Klein alleen puree en friet eet. Welnee. Er staat bijvoorbeeld een Basket Hertensukade op het programma, waarvan de ‘basket’ van aardappel gemaakt is. Of een aardappeltosti met serranoham. Sophisticated fast food noemen ze het zelf. Klopt best, al is de kwaliteit dusdanig om over naar huis te schrijven dat ze zichzelf met de term ‘fast food’ wel een ietsje te kort doen. Maar ach, ga het vooral zelf proberen. Ook om over naar huis te schrijven (waarvan acte): voor elk gerecht is er een passend bieradvies. Ook al zo goed voor de lijn, ook al zo smakelijk. De bediening is vriendelijk en attent en bovendien is alles meer dan schappelijk geprijsd. 

Veemarktstraat 76, Breda

 

Koekdeeg snoepen: Baker’s Dough in Rotterdam

Aan de Rotterdamse Westblaak, hartje centrum, zit al een paar jaar een heuse favoriet voor overdag: Baker & Moore. Dat is namelijk zo’n ideaal adres waar je je met een laptop ongestoord en schaamteloos urenlang terug kunt trekken, waar je net zo lang en net zo schaamteloos over een kop thee de laatste roddels uit kunt wisselen en waar je – en dat is belangrijk – overheerlijk kunt ontbijten en lunchen. Fan, dat zijn we. En Baker & Moore komt met een wel heel fantastisch nieuwtje: Baker’s Dough! Naast de deur van Baker & Moore richten de eigenaren een soort grote horeca-woonkamer in waar je, met of zonder hulptroepen, in drie eenvoudige en snelle stappen je eigen favoriete koekdeeg kunt maken. Koekdeeg! Om meteen op te eten, zoals vroeger toen je, wetende dat de bestraffende tik op je vingers zou komen, ook deed, recht uit de beslagkom. Versgedraaide, safe-to-eat en spoon-ready creaties van koekjesdeeg, zo zeggen ze het zelf. Wie is er niet groot mee geworden. En wie wil het niet. Het deeg thuis in de oven stoppen kan natuurlijk ook, ook lekker. Vanaf mei 2017 is Baker’s Dough open. Just dough it.

Westblaak, Rotterdam

 

Aziatische afhaalmuur: FEBAO in Amsterdam

Het Amsterdamse succesrestaurant van horecaclub IQ creative Happyhappyjoyjoy – eerst alleen aan de Amsterdamse Bilderdijkstraat, tegenwoordig ook in Amsterdam Oost te vinden – van chef Julius Jaspers daagde de mede-Amsterdammers van de FEBO (FEBO staat trouwens voor FErdinand BOlstraat, het adres van de allereerste FEBO) uit om een Aziatische twist te geven aan de welbekende FEBO-afhaalmuur ter ere van het Chinese Nieuwjaar. FEBO nam de uitdaging aan met als resultaat dat vanaf juni 2017 (oké, ver na de viering van Chinees Nieuwjaar) een gestoomd broodje (bao) met gebakken patty van eend, hoisinsaus, zoetzure komkommer en wasabimayonaise uit de FEBO-muur getrokken kan gaan worden. Geen grap. Alles vers gemaakt, door FEBO, met rugdekking van Julius Jaspers. Het huwelijk tussen Happyhappyjoyjoy en FEBO gaat van start bij het fancy foodfestival Taste of Amsterdam dat 2 juni begint, en zal vanaf dat moment bij een aantal FEBO-vestigingen te krijgen zijn. Plus een maand lang bij restaurant Happyhappyjoyjoy zelf. Helaas alleen nog in Amsterdam, en het project is in principe van tijdelijke aard maar wie weet… Bij giga succes wellicht toch maar te verlengen én uitbreiden.

 

 

P.S. Ook net even anders dan anders, maar dan zelf gemaakt: Franska’s zondagmiddagballetjes

 

 

  

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.