Vandaag de dag

 

Het is 25 mei 1961. President Kennedy houdt een toespraak waarin hij voorspelt dat de Amerikanen zo rond 1970 een man op de maan zullen gaan zetten die na wat rondlopen tussen de kraters weer veilig zal terugkeren op aarde.

 

Hahaha, denkt de wereld. Tuuuuurlijk!! 

 

Het is 25 mei 1990. De Britse premier Margaret Thatcher roept op om internationale actie te gaan ondernemen om de stijging van de temperatuur op aarde tegen te gaan. 

 

Hahaha, denkt de rest van de wereld. Het zal wel loslopen allemaal.

 

Het is 25 mei 1966. Voormalig minister van Economische Zaken Laurens Jan Brinkhorst en zijn vrouw Jantien krijgen een dochter Petra. ‘Daar is ons prinsesje!’ roept de trotse vader als hij zijn dochter ziet. 

 

Hahaha, denkt iedereen. Dat roept elke vader!

 

Petra knutselt echter graag met letters en verandert op latere leeftijd haar naam in Laurentien. Dat is een samenvoeging van haar vaders naam en die van haar moeder. En sindsdien zet ze zich met hart en ziel in voor de Stichting Lezen en Schrijven die (onder andere) op haar initiatief werd opgericht. ‘Analfabetisme moet de wereld uit,’ roept Laurentien altijd. ‘Omdat het mensen remt in hun geluk en kansen.’ 

 

O, én ze werd prinses! Misschien moeten we dus toch niet zomaar altijd alles weglachen wat anderen zeggen. Moeten we soms toch wat meer openstaan voor wat andere mensen melden, denken of doen. 

 

Hoewel sommigen natuurlijk weleens dingen doen waarvan je kunt denken ‘hmmm’. 

 

Zo vestigt op 25 mei 2005 de Belgische presentator Peter Van de Veire het wereldrecord crowdsurfen door 14.37 minuten op handen te worden gedragen.

 

Was dat nodig? denk je dan. Nou, nee.

 

En op 25 mei 2017 zitten bijna 750.000 mensen binnen voor de televisie, terwijl het buiten heerlijk weer is. En waarom? Omdat Inge de Bruijn naakt op zoek gaat naar een partner in het televisieprogramma Adam Zkt. Eva Vips. 

 

Ook niet echt nodig natuurlijk. En het heeft zowel Inge als de kijker niets opgeleverd!

 

Maar goed, er gebeurden op 25 mei ook goede dingen. 

 

Zo hield Christian Doppler in Praag in 1842 zijn beroemde voordracht, en daar hebben wij later erg veel plezier van gehad bij onze echo’s. En op 25 mei 1948 verkreeg ene meneer Andrew Moyer octrooi op zijn methode voor de productie van penicilline. Ook niet geheel onbelangrijk gebleken! Bovendien introduceerde Google in 2007 op 25 mei zijn Street View. Alleen weten we daarvan nog steeds niet of we er nou blij mee moeten zijn. 

 

Gebeurde er nog meer op die dag? 

 

Jawel! Roel van Duijn begon in 1965 zijn Provobeweging, Oprah Winfrey presenteerde in 2011 haar laatste show, en het vrouwenteam van FV Twente werd in 2013 als eerste ploeg kampioen van de BeNe League.

 

Helaas gebeurden er ook trieste dingen op 25 mei. 

 

Schrijver Oscar Wide werd in 1895 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, omdat hij gevoelens bleek te hebben voor een man. En dat heeft grote gevolgen gehad voor zijn gezin en hemzelf. Wij kunnen ons daar, mede dankzij de familie Meiland, nu niets meer bij voorstellen, maar toen ging dat echt nog zo. Leve de Meilandjes dus!

 

En Bart de Graaff overleed op die dag in 2002. En ook naar hem zou ik graag nog eens roepen: leve Bart! Of: leve Roef Ragas. Zou vandaag ook leuk geweest zijn. Deze acteur zou vandaag 55 zijn geworden, maar hij overleed al in 2007. En zo zou Sonia Rykiel (de Franse modeontwerpster) vandaag 90 zijn geworden, maar die overleed dan weer in 2016.

 

Hè, Tien, heb je niks vrolijkers om mee te eindigen? Jawel! Jawel!

 

Giel Beelen zit vandaag aan de taart, omdat hij 43 kaarsjes uit mag blazen. Presentator Jamie Trenité doet er 30, de Nederlandse voetballer Timo Letschert 27, acteur Jules Hamel 82 (da’s flink blazen!) en prinses Laurentien dus 54. 

 

Gefeliciteerd allemaal, hoor! En tot volgende week.

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke