Een bijzondere datum

 

Het is 8 juni! De dag waarop ik (lang geleden) voor het eerst moeder werd. Mocht je dus jarig zijn vandaag, of een jarige dierbare hebben, dan delen we deze feestdag. 

 

Iets eerder – namelijk al in 1937 – werd op deze dag de Carmina Burana voor het eerst opgevoerd in Frankfurt. Ik moet zeggen dat ‘O Fortuna’ wel zo’n beetje hetzelfde gevoel weergeeft als de weeën die mij jaren later parten speelden op 8 juni, maar in beide gevallen bleef de wereld tóch achter met een gevoel van ‘ach, wat is dit wonderschoon’ toen de klus eenmaal geklaard was.

 

Sommige mensen hadden dat trouwens ook toen op 8 juni 1949 het boek ‘1984’ van George Orwell uitkwam. Maar dat heeft mij nooit kunnen bekoren. Ik vond het nogal somber. En omdat het verplicht was, viel het natuurlijk sowieso al niet onder ‘leuk’ of ‘mooi’. Dat had Orwell zelf op zijn vingers kunnen natellen en daar was al dat gemartel in dat boek niet eens meer voor nodig, vond ik.

 

Gebeurde er nog meer belangrijks in de wereld op 8 juni, naast de geboorte van mijn kind?

 

Jawel! In 1042 volgde Eduard de Belijder op die dag zijn overleden halfbroer Hardeknoet op als koning van Engeland. Deze wissel was mij volledig onbekend, maar ik vind de naam Hardeknoet té leuk om dit niet even te melden. Al was het maar omdat ik me afvraag hoe de Engelsen die naam toen uitspraken. Haha.

 

En de Nieuw-Zeelandse Naomi James voltooide in 1978 op deze dag haar solozeiltocht rond de wereld in 272 dagen!

Nou liet Jules Verne dat Phileas Fogg in 1872 al in 80 dagen doen, maar Phileas mocht toen ook nog gebruikmaken van de trein, paard en wagen, schepen, een olifant en een ijszeiler. En nóg kwam hij een dag te laat aan (dacht hij). Maar toen bleek dat hij ook nog een tijdzone was gepasseerd, toen… nou ja, lees het boek maar. Maar ook destijds had de mens dus al erg veel haast. Hij zou er een burn-out van hebben kunnen oplopen, als die in de negentiende eeuw al had bestaan.

 

Hebben we nog wat sportgebeurtenissen op 8 juni dan? Ja, die hebben we ook!

In 1997 eindigt de Nederlandse vrouwenhockeyploeg in Berlijn als derde bij de Champions Trophy, in 2004 springt Rens Blom een Nederlands record polsstokhoogspringen door de 5.81 (!!!) meter aan te tikken, en Rafael Nadal wint in 2014 voor de negende keer op Roland Garros. Ik vind het maar knap allemaal.

 

En was er nog ergens anders óók verjaardagstaart op 8 juni? Ja, dat was er! Mien Visser (hoogleraar landbouwhuishoudkunde) at een gebakje van 1907 tot 1977, en majoor Bosshardt nuttigde maar liefst 94x een plakje cake op die dag. Niet altijd als majoor trouwens, want in 1978 was ze stiekem al bevorderd tot luitenant-kolonel. Maar ze bleef zich als ‘majoor’ inzetten voor de dames op de Amsterdamse wallen, en haar Strijdkreten daar uitdelen. Ze sloeg bijna nooit over, tot ze in 2007 overleed.

 

Wim Meuldijk zou vandaag 98 jaar zijn geworden als hij (sapperdeflap) niet in 2007 zou zijn overleden. En ook Jan Kruis zou vandaag samen met Jeroen (POEP AAN JE SCHOEN) aan een taartje (POEP AAN JE BAARDJE)  hebben gezeten, als hij niet in 2017 zijn laatste zucht (POEP IN DE LUCHT) zou hebben uitgeblazen.

 

Bovendien zou Joan Rivers (Amerikaanse tv-persoonlijkheid) vandaag 87 kaarsjes hebben kunnen uitblazen, ware het niet dat zij na allerlei doodenge operaties aan haar bovenlip, onderneus, wangen, voorhoofd en ogen een simpele ingreep aan haar stembanden in 2014 niet overleefde.

 

Ze was dus “mooi dood”.

 

En dan rest mij vandaag niet alleen mijn eigen kind te feliciteren, maar ook Eloise, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien. Zij heeft niet alleen haar middelbareschooldiploma onlangs gehaald (waarna zij erg veel commentaar ontving van mensen die zichzelf nogal hoog geletterd vonden), maar ze is dus ook nog eens jarig vandaag!

 

Van harte gefeliciteerd allemaal hoor!

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke