Van deze kleur wijn krijg je de ergste katers

 

Een tijd lang heb ik gezworen bij wodka als ik ging borrelen, want onderzoek zou uitwijzen dat je daar de minste katers van krijgt.

 

 

 

Ik sloeg elk shotje limoncello gelijk af, want dat zou juist weer voor de allerergste variant zorgen. Nu heb ik er geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan, maar uit eigen ervaring heb ik toch geleerd dat als je ergens veel te veel van drinkt, je alsnog gewoon een kater krijgt. En dus heb ik de wodka maar een beetje overboord gegooid (omdat mensen gingen spreken van het ‘wodkamonster’ dat in mij naar boven kwam na te veel drankjes) en ben ik weer terug bij af.

 

Nu heb ik het voordeel dat ik bijna alle dranken wel lekker vind. Een biertje, wijn of mixdrankje, cocktails; kom maar door, ik lust ze allemaal. Maar met het oog op die kater de volgende ochtend wil ik toch een beetje verantwoord de borrel ingaan. Ik dacht dus dat ik veilig zat met wijn, maar dat is niet helemaal het geval, want ook bij wijnen zit er verschil in hoe erg die kater kan worden. Wat is het ergste: wit, rosé of rood?

 

Slecht nieuws, want het is mijn favo wijn: rood. Godverdegodv… Ja, van die heerlijke rode wijn kun je maar beter niet veel glazen wegtikken, want dan ben je morgen geen blije panda. Dat komt doordat rode wijn gemiddeld gezien meer alcohol bevat dan witte wijn of rosé, maar ook komt het door de ‘congeners’, een stofje dat ontstaat tijdens het fermentatieproces van de wijn. Wanneer dat stofje in je lichaam terecht komt, komen er toxines en tannines vrij. Die eerstgenoemde zorgen voor last van je maag, die andere zorgen voor die katerige hoofdpijn. Slecht nieuws dus.

 

Wil je wel aan de wijn maar niet aan de kater? Houd dan het volgende ezelsbruggetje in gedachte: hoe lichter, hoe beter. Want hoe donkerder je wijn is, hoe meer congeners erin zitten. Sterker nog, dit ezelsbruggetje helpt bij alle dranken, want ook donkere rum zorgt voor een heftiger kater dan bijvoorbeeld een doorzichtige wodka. Weer wat geleerd.

 

Ga ik nu die rode wijn helemaal laten staan? Neeuuh. Maar ik ga proberen iets te minderen en eventueel over te stappen op een lichter soort drankje. Dat gaat met pijn in het hart, want wat hou ik van die glazen rood.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer