Van bezoekschaamte, wandelschaamte tot Coronaschaamte

 

Zo ongeveer elke dag loop ik een rondje door de buurt met de kinderwagen. Dat moet, anders word ik gek thuis. Maar ik schaam me er best een beetje voor.

 

Coronaschaamte, bezoekschaamte, wandelschaamte: het zijn nieuwe begrippen in onze taal, maar je snapt ze gelijk. Ik lijd dus aan wandelschaamte. Ik wil graag wat bewegen, frisse lucht happen, zon meepakken, maar já, eigenlijk mag het niet. En dus loop ik vlug door het parkje, hou ik zes meter afstand van elke jogger die ik tegenkom en haast ik mezelf en mijn kinderen na een klein uurtje weer naar binnen. Ik voel me stout en ondeugend en een halve crimineel bij zoiets gewóóns. Vreemd maar waar.

 

De ander lijdt aan bezoekschaamte. Dat je dus tóch stiekem die ene vriendin uitnodigt in huis en weliswaar elkaar niet om de nek vliegt en kust, maar wel op afstand dat wijntje drinkt samen. Dat je afspreekt met je zus. Met je ouders even koffie drinkt. Eigenlijk… Mag het niet. Is het niet slim. Je doet het toch en schaamt je een beetje: denk maar niet dat je daar een gefilterde Story van deelt op Instagram. Nee. Stiekem, gehaast, voorzichtig… In het grootste geheim zie jij wél mensen, terwijl je de stem van de MP in je achterhoofd heus wel die wijze woorden hoort zeggen: blijf. zoveel. mogelijk. thuis.

 

Of wat dacht je van coronaschaamte? Dat jíj het hebt gekregen. Je durft het je beste vriendinnen of date of moeder amper te vertellen, want ewww, gatver, bah, eng… Jij besmet? Dan willen ze je al helemaal tot de kerstdagen niet meer zien, zoenen en knuffelen.

 

Nog meer gekke dingen waar we ons momenteel voor schamen: 

 

1.Thuiswerkschaamte: dat je thuiswerken stiekem best lekker vindt.

 

2.Quarantaineschaamte: dat je het best wel ontspannen vindt om nul plannen te hebben.

 

3.Shopschaamte: dat je weet dat je in deze tijden beter een buffer zou kunnen beginnen maar toch een nieuwe Gucci-zonnebril aanschaft.

 

4.Schoonmaakschaamte: je hebt nu tijd om alles zelf volledig te poetsen maar je doet het niet.

 

5.Netflixschaamte: je hebt letterlijk alles van bewegend beeld op Netflix gezien en je begint wanhopig maar aan Videoland.

 

6.Puzzelschaamte: je ontdekt een nieuwe lievelingshobby.

 

7.Partnerschaamte: je kent dat hoofd van je significant other nu wel.

 

8.Zoomschaamte: je hebt geen idee hoe iedereen aan dat hippe videobellen met zes schermen tegelijk komt.

 

9.Sportschaamte: Je kunt gratis online lesjes doen thuis, je weet van ellende niet meer hoe je de dag moet vullen, maar… Nee, dankjewel.

 

10.Wijnschaamte: je vindt het elke dag een beetje vrijdagmiddag en elke dag heb je best een beetje een goed glas wit verdiend, toch?

 

Ik denk dat het allemaal vanzelf weer overwaait, deze ongemakkelijke gevoelens bij die o zo gewone dingen. Maar het zal nog even duren. ‘Terug naar normaal is nog ver weg’, sprak minister-president Mark Rutte in een persconferentie. Zo is het helaas. Zet ‘m op dus, met je puzzel en je verstopte doucheputjes.

 

Door: TESSA HEINHUIS