Doorbreek je slechte bakgewoontes

 

Doe je zo je best maar heb je steeds last van ingezakte taarten, koekjes die uit elkaar vallen en andere Nailed It taferelen?

 

Grote kans dat je je schuldig maakt aan een of meer van deze bakgewoontes. Doorbreek ze en je maakt binnen no time de lekkerste baksels.

 

Je leest het recept niet
In plaats van het recept grondig te lezen, ga je er even vluchtig doorheen. Dan kom je er tijdens het bakken ineens achter dat je een ingrediënt mist, of dat je briochedeeg een hele nacht in de koelkast moet terwijl jij het snel als ontbijt wilde maken. Shit. Lees het recept van tevoren aandachtig door zodat je precies weet wat je te wachten staat.

 

Je weegt je ingrediënten niet af
Waar je bij een hartig gerecht prima dingen op gevoel kunt doen, raad ik je dat tijdens bakken absoluut niet aan. Bakken is wetenschap en als je sjoemelt zijn de gevolgen mogelijk desastreus. Moet er kristalsuiker in koekjes, maar heb je alleen nog lichtbruine basterdsuiker in huis? Het resultaat is compleet anders en ook de verhoudingen zijn van groot belang. Vraag maar aan de vriendinnen voor wie ik ooit magic cake maakte terwijl ik m’n weegschaal niet meehad. Het resultaat was een soort zoete omelet waar ze me jaren later nog steeds mee pesten. Meten is weten!

 

Je warmt je oven niet goed voor
Shit, je bent totaal vergeten de oven voor te verwarmen maar nu ben je ongeduldig en wil je zo snel mogelijk eten. Ik snap het, maar wacht toch tot je oven de gewenste temperatuur heeft bereikt. De directe hoge hitte is belangrijk in het bakproces, anders heb je kans op uitlopende koekjes en andere bakfiasco’s. De meeste ovens zijn in tien minuten wel opgewarmd, dus ook al voelt het als een eeuwigheid, het valt allemaal wel mee.

 

Als je veel bakt, loont het ook absoluut om een oventhermometer te kopen. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw oven 180 ºC zegt, terwijl het veel warmer of kouder is. Mijn oven is soms zelfs 30 ºC warmer dan dat hij zelf zegt, je begrijpt dat dat je baksels nogal beïnvloedt.

 

Je verwisselt bakpoeder en baking soda
Bakpoeder en baking soda zijn allebei middelen om je cakes of taarten te laten rijzen, maar ze zijn niet hetzelfde. Bakpoeder is baking soda met een stabilisator (maizena of cream of tartar), je kunt de twee dus niet een op een verwisselen. Over het algemeen gebruik je baking soda als er zuur (citroensap of karnemelk bijvoorbeeld) in je creatie gaat. Gelukkig hoef je daar zelf niet over na te denken, maar staat het gewoon aangegeven in het recept.

 

Je ingrediënten zijn te warm of koud
Staat er dat je boter of eieren op kamertemperatuur moeten zijn? Haal ze dan een half uur van tevoren uit de koelkast. Doe je dat niet? Dan heb je kans op geschifte frosting of beslag. Voor shortbread, scones en crumble heb je juist weer koude boter nodig. Koude boter zorgt voor knapperige baksels, terwijl zachte boter voor een zachte structuur zorgt.

 

Je overmixt je deeg of beslag
Langer kneden of mixen is niet altijd beter, soms verpest het zelfs het hele eindresultaat. Hoe langer je kneedt of mixt, hoe meer gluten er ontstaan en hoe taaier het baksel. Luchtige cake of flaky scones? Mix dan tot de ingrediënten door elkaar zijn gemend, en niet langer.

 

Je bent te ongeduldig
Ik snap dat je het liefst constant naar de ontwikkeling van je home madebaksel wil kijken. Weersta toch de verleiding om de hele tijd de ovendeur open te maken. Elke keer als je dat doet, verlaag je de temperatuur in de oven. Vooral bij dingen die moeten rijzen is het belangrijk dat de oven dicht blijft. Je wil natuurlijk geen ingezakte soufflé.

 

Je laat je gebak niet afkoelen
Er gaat niks boven warm gebak, maar laat het altijd even afkoelen. Dat hoeft niet lang, maar eet het niet direct uit de oven. Zo krijgen de ingrediënten de tijd om even te rusten en weer vast te worden. Probeer maar eens een koekje direct uit de oven te pakken, dat valt geheid uit elkaar.

 

Als je cakes insmeert met frosting is het wel belangrijk dat je ze helemaal tot kamertemperatuur afkoelt. Anders smelt de frosting er zo af en blijf je over met een hot mess.

 

Door: Redactie FavorFlav