Vakantie­man…
gezel­lig hè

 

Ben jij ook aan het uitzoeken waar je dit jaar naartoe wilt op vakantie? Dichtbij of juist heel ver weg? Ik moet dan altijd weer denken aan het televisieprogramma De Vakantieman. Weet je nog? Gezellig hè…

 

Vakantieverdriet werd breed uitgemeten in het televisieprogramma dat tussen 1991 en 1997 door Frits Bom werd gepresenteerd. Vakantiegangers die een horrorvakantie beleefden en ten einde raad waren door smerige hotelkamers of enorme geluidsoverlast vonden in Frits een luisterend oor voor al het leed dat hen was overkomen.
 

De gemiddelde vakantieganger ging in de negentiger jaren ook nog niet zo vaak en zo ver op vakantie. De mooiste rubriek van het programma vond ik dan ook dat een reporter de vakantievierders op een blanco landkaart liet aanwijzen waar ze op vakantie waren. Meestal wezen ze een volkomen verkeerde locatie aan. En dat was echt niet in scène gezet.

 

 

 

Ik was in 1994 een tijdje stewardess en heb het zelf ook weleens meegemaakt dat een passagier geen idee had waar ze eigenlijk naar toe ging. Zo vroeg een mevrouw me eens na drie uur vliegen wanneer we nu eigenlijk gingen landen. Want naar Spanje vliegen duurde toch altijd maar twee uurtjes? 

 

De schok was dan ook groot toen ze erachter kwam dat ze onderweg was naar Isla Margarita in Venezuela. Klinkt ook Spaans toch? Dat haar vakantiebestemming een paar duizend kilometer verderop lag, een vlucht van zo’n zeven en een half uur, daar had mevrouw geen rekening mee gehouden.
 

Waarschijnlijk heeft ze een heerlijke vakantie gehad. Maar ze had dus net zo goed in Lloret de Mar aan de Costa Brava kunnen zitten. Ook gezellig…

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit