Vrouw op vakantie op een ligbedje in de zon een boek te lezen

 

De vakantie­boekenlijst van Marion Pauw

 

Schrijfster Marion Pauw: Misschien vind ik het allerfijnst aan vakantie wel dat ik héél veel kan lezen. En met veel bedoel ik ook veel.

 

Ik stop minstens een boek of zeven, acht in mijn koffer voor een vakantie van twee weken. Het lastige is dat ik niet van e-readers hou. Ik zit in mijn dagelijkse leven al genoeg achter een scherm en ik krijg er altijd een beetje hoofdpijn van, los van dat je in de zon niet zo veel ziet. En dus zeul ik kilo’s aan boeken mee. En dan maar hopen dat ik de juiste boeken heb uitgezocht. Vaak lees ik thuis alvast tien pagina’s van een boek voor, om zeker te weten dat ik er plezier van ga hebben op vakantie.

 

Om jou overtollige kilo’s en teleurstellingen te besparen, hierbij mijn ultieme vakantieboekenlijstje voor deze zomer:

 

 

1. ‘De engelenmaker’

van Stefan Brijs

Dit boek is alweer een paar jaar geleden uitgekomen, maar blijft een van de origineelste en boeiendste boeken uit het Nederlandse taalgebied. Een obscure dokter arriveert met zijn drieling in een klein dorpje vlak bij het drielandenpunt. Wat is hier aan de hand? De couleur locale, de intrige… Ik weet zeker dat je net als ik van het begin tot het einde gefascineerd zult zijn.

 

 

 

2. ‘Babe, you got this’

van Martje Haverkamp en Emilie Sobels

In dit boek delen twintig jonge vrouwelijke ondernemers hun succesverhalen en adviezen. Ik heb hem zelf nog niet gelezen, maar hij ligt op mijn vakantiestapeltje klaar. Omdat ik niet genoeg kan krijgen van inspirerende vrouwen die weten wat ze willen en zich door niemand laten tegenhouden. You go, girls!

 

 

 

3. ‘De Amerikaanse prinses’

van Annejet van der Zijl

Dit boek las ik in één heerlijke lome stranddag uit. Het is een biografie van de Amerikaanse Allene die vele echtgenoten en dus achternamen versleten heeft en eindigde als intieme vriendin van het Nederlandse vorstenhuis. Heeft het boek een moraal? Behalve dan dat je overal het beste van moet maken, is het vooral een heerlijke onderdompeling in de wereld van the rich and famous van de vorige eeuw.

 

 

 

4. ‘De meisjes’

van Emma Cline

Dit boek is nogal heftig. Ik denk niet dat je daarna nog ontspannen onder je palmboom zit. Maar wat een indrukwekkend boek! ‘De meisjes’ gaat over de jonge Evie Boyd die in een sekte terecht komt. Het intense verlangen om gezien te worden en erbij te horen, wordt weergaloos neergezet in deze bloedstollende roman.

 

 

 

5. ‘Wees onzichtbaar’  

van Murat Isik

Op dit boek verheug ik me misschien nog wel het meest deze zomer. De Turkse Metin groeit op in een gewelddadig gezin, waar hij heeft geleerd om zo onzichtbaar mogelijk te zijn. En dan boort zich een vliegtuig in de Bijlmerflat waar hij woont. Ik ben zeer benieuwd hoe dit verhaal zich gaat ontvouwen. Mocht je nog een ander fijn boek zoeken: ‘Verloren grond’ van dezelfde schrijver is fantastisch!

 

 

 

6. ‘De waarheid over de zaak Harry Quebert’

van Joël Dicker

Wil je een lekkere dikke pageturner, dan is dit je boek. 608 pagina’s heerlijke intrige, waarin de jonge schrijver Marcus Goldman onderzoek doet naar zijn van moord verdachte mentor Harry Quebert. ‘Het boek van de Baltimores’ van dezelfde auteur is minstens zo fijn om te lezen.

 

En wij van franska.nl zitten maar te wachten op haar eigen toppers van boeken. Maar Marion is bescheiden. Dus voegen wij er zelf nog eentje aan toe, die ze samen met Susan Smit schreef:

 

 

7. ‘Hotel Hartzeer’

van Susan Smit & Marion Pauw

Susan Smit en Marion Pauw zijn beiden hartzeeroverlevenden. Als geen ander weten ze dat niets je zo overhoop kan gooien – op de meest fantastische en verschrikkelijke manier – als onbeantwoorde verliefdheid, relatiegedoe, bedrogen en verlaten worden. Het liefst ben je de pijn te slim af door het te onderdrukken of dempen met allerhande middelen en trucjes, maar door dat te doen mis je een geweldige mogelijkheid voor persoonlijke groei. Een gebroken hart zorgt er namelijk voor dat je ziet wat écht belangrijk is, het geeft je de kans om oude trauma’s en verborgen schatten naar boven te halen en brengt je dichter bij wie je werkelijk bent. En wat het betekent om lief te hebben.

 

In ‘Hotel Hartzeer’ delen Smit en Pauw hun eigen ervaringen, praten ze met psychologen en neurologen en geven ze praktisch advies om liefdesverdrietigen door de dagen heen te loodsen.

 

Veel leesplezier!

 

Door Marion Pauw