Waarom de zomermaanden juist extra ongezellig zijn 

Voor veel mensen staat de zomer gelijk aan gezelligheid. Vrijheid, zon, mooi weer, daar wordt je vrolijk van. Maar dat geldt niet voor iedereen.

 

Voor velen is het juist lastig, die zomertijd. Iedereen is op vakantie dus familieleden en buren komen niet op bezoek, vrijwilligers hebben vrij en ook vaste clubjes worden eventjes uitgesteld tot na de zomer. Eenzame mensen voelen zich juist in de zomer extra eenzaam. En dat is een terugkerend probleem, ieder jaar weer.

 

Het is voor veel mensen extra balen als het lekker weer is. Iedereen wil wel graag wat meer naar buiten, maar als je niet heel mobiel meer bent, dan heb je er al gauw niet de mogelijkheden toe. Er is niemand om deze mensen gezellig mee te nemen naar het park of het strand. Al gauw leidt dat ertoe dat de zomer voor hen juist een lange tijd van ‘uitzitten’ is. Het is echt niet voor iedereen de leukste, spannendste tijd van het jaar. Integendeel dus zelfs, het kan juist de moeilijkste tijd van het jaar zijn.

 

Veel mensen hebben dan ook een zomerdip of een zomerdepressie. Dit komt op elke leeftijd voor. Je kunt juist met mooi weer last hebben van eenzaamheid en verdrietige gevoelens. Je hebt constant het gevoel dat je iets leuks moet doen, dat je elke dag een gezellige barbecue gepland moet hebben, dat je elke dag mensen over de vloer moet hebben… En als je dat dan eventjes niet hebt, voel je je al gauw een beetje een sukkel en alleen.

 

In de herfst voelen we veel minder druk om allerlei gezellige dingen te doen. Dat maakt juist dat we ontspannen zijn, genieten van de rust en ook genieten van een activiteit. Daarbij helpt het ook dat familieleden en buren weer terug zijn van vakantie en dat het weer drukker en drukker wordt. Mocht je het ook maar wat stilletjes vinden… Het is over twee weken alweer bijna september. 

 

Door redactie Franska.nl