Unresolved Mystery: Brian Shaffer

 

Misschien hebben jullie het al eens van mij voorbij zien komen, maar ik ben dus echt lichtelijk obsessed met true crime.

 

 

Je begrijpt dat Netflix en ik de laatste tijd dus best wel lekker gaan, want sinds een jaartje zijn de true crime docu’s niet aan te slepen. Maar dat is niet waar mijn fascinatie voor true crime begon: die begon namelijk op Reddit. Daar stikt het van de zogenaamde armchair detectives, die vanuit huis hun steentje proberen bij te dragen aan onopgeloste zaken.

 

Nu is het de site Reddit (in samenwerking met de andere site Websleuths) al serieus een aantal keer gelukt om een zaak op te lossen. Zo kwamen zij erachter wie John Doe, die als bijnaam Grateful Doe kreeg, daadwerkelijk was (Jason Callahan). Maar eerlijk is eerlijk: het merendeel bestaat uit unresolved mysteries die — helaas — hoogstwaarschijnlijk nooit worden opgelost. Maar dat betekent niet dat je je hersenen er niet over kan kraken. Ik dacht, ik presenteer één van mijn ‘favoriete’ (klinkt zo raar dit, maar je snapt wat ik bedoel) onopgeloste zaken aan jullie. Eentje waar ik echt úren over kan lezen en die is zo bizar en niet voor te stellen: de vermissing van Brian Shaffer.

 

Brian Shaffer was een geneeskundestudent die studeerde aan de Ohio State University in Columbus, Ohio. Op de avond van 31 maart, in 2006, ging hij een hapje eten met zijn broer en zijn vader. Een paar weken ervoor, op 6 maart, overleed zijn moeder Renee na drie jaar lang tegen kanker te hebben gestreden. Brian, zijn broer en zijn vader waren hier logischerwijs helemaal stuk van. Zijn moeder gaf hem voor kerst nog een trip naar Miami: daar zou hij op 3 april met zijn vriendin Alexis naartoe gaan.

 

Zijn broer vroeg hem nog mee om na het eten naar een comedyshow te gaan, maar Brian sloeg zijn aanzoek af: hij had al plannen met een vriend, Clint. Ze begonnen bij de Ulgy Tuna Saloona, waar ze een aantal shotjes deden, en gingen vanaf daar weer naar een aantal andere barren, waar een vriendin Meredith ook aansloot. Uiteindelijk eindigden ze toch weer bij de Ugly Tuna Saloona, waar ze werden gespot door de beveiligingscamera’s.

 

En hier is waar het een bizarre wending krijgt. De Ugly Tuna Saloona was een bar op de eerste verdieping, naast een bioscoop. De enige manier om erin te komen was om de roltrap te nemen (naar boven en ook naar beneden). Brian is nog te zien op de beveiligingscamera’s, pratend met een stel meisjes, waarna hij weer naar binnen gaat bij de bar. En dat… Is het laatste levende teken dat ooit van Brian is gezien. Benieuwd naar die beelden? Je checkt ze hier.

 

WHUT? Toen de bar dicht ging, konden Clint en Meredith hun vriend Brian nergens vinden en besloten na een tijdje maar weg te gaan. Brian was wel vaker in z’n eentje op pad, dus ze maakten zich in eerste instantie geen zorgen. Maar de dag erna hoorden ze nog steeds niets van Brian, zijn auto bleef ook onaangeroerd staan en sinds die 31 maart in 2006 is er ook niets op zijn bankrekening gebeurd.

 

Alles lijkt er dus op dat die avond er iets verschrikkelijks is gebeurd, al zijn er ook theorieën dat Brian er vandoor zou zijn gegaan om ergens anders een nieuw leven te beginnen. Zoals ik boven al vertelde is er maar één manier om de Ugly Tuna Saloona te bereiken en te verlaten en dat is via de roltrap. Die avond heeft de politie iedereen kunnen identificeren die op de camera te zien is, en hebben ze van iedereen kunnen zien dat ze de tent daadwerkelijk hebben verlaten — behalve Brian.

 

 

Nu zijn er — op dit punt worden de verhalen soms een beetje verschillend — nog twee andere mogelijkheden: een deur die leidde naar een bouwplaats en een achterdeur vanuit de bar zelf. Het barpersoneel houdt vol dat ze Brian niet hebben gezien en dat die uitgang niet zomaar toegankelijk is voor gasten.

 

De theorie die het meest voorbij komt op internet, is dat hij de deur naar de bouwplaats heeft gepakt, en daar een ongeluk heeft gekregen en is komen te overlijden. Maar dat zou betekenen dat zijn lichaam nog ergens daar te vinden is, toch? De Ugly Tuna Saloona is niet zo lang geleden volledig afgebroken, en er is geen spoor van Brian.

 

Is het dan een mogelijkheid dat het Brian wél is gelukt om de straat op te komen, en is daar iets gebeurd? Hij zou in het water kunnen zijn gevallen, maar gek is dat er in de buurt geen diepe rivier is en de politie alles heeft uitgekamd. Ook zijn er nul getuigen geweest die Brian nog hebben gezien op straat, en het is een ontzettend drukke studentenbuurt daar.

 

Brian Shaffer is dus nooit meer gezien of gevonden en ik kan er niet over uit dat iemand een bar kan inlopen en gewoon spoorloos kan verdwijnen. Hóe dan? Iemand moet toch iets weten of iets hebben gezien, ook al zou het een ongeluk geweest zijn?

 

Mocht je meer willen weten over deze verdwijning, lees dan zijn Wikipedia-pagina, of dit topic op Reddit. Maar pas op: het is echt een rabbit hole waar je in duikt.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer