Twente top 8

 

‘Er is meer dan klootschieten, paasvuur en mupkes. De beste tips over Twente op een rij.’

 

Eerst wat feitjes. Twente ligt in het oosten van Nederland, in Overijssel. De inwoners zijn Twentenaren, maar worden ook wel Tukkers genoemd. Wie Twente zegt, zegt Almelo en Enschede, klootschieten en paasvuur, en krentenwegge. Een koekje is een mupke, ze hebben de prachtigste kastelen en landgoederen en ze vieren er carnaval. Bovendien claimen ze tijd zat te hebben daar in Twente.
Tot slot: de nieuwe tragikomedie ‘De Beentjes van Sint-Hildegard’ ging afgelopen maandag in premiere, gespeeld door een complete Twentse sterrencast (Herman Finkers, Leonie ter Braak, Joanna ter Steege).
Redenen genoeg om de beste tips over Twente op een rijtje te zetten.

 

  • Wist je dat de lekkerste mozzarella niet uit Italië komt maar gewoon uit Twente? Op de Buffalo Farm in Twente produceren ze dit lekkere goedje van volle melk. De boerderij begon in 2009 met 38 drachtige buffels en inmiddels hebben ze een hele kudde met buffels in alle leeftijden. Je kunt een rondleiding of proeverij boeken en uiteraard de heerlijkste dagverse buffelmozzarella (en nog meer lekkers) kopen. Als je in de buurt bent zeker een bezoekje waard.

 

  • Almelo was vroeger het bloeiende centrum van de textielindustrie. Er staan dan ook een hoop oude fabriekspanden die inmiddels omgetoverd zijn tot winkel, restaurant, hotel of museum. Ben je in Almelo met kids dan is het bakkerijmuseum van Bolletje een aanrader. Hier kun je zien hoe vroeger in de bakkerij werd gewerkt en uiteraard kun je van alles proeven. 

 

  • Die textielbaronnen bouwden de mooiste buitenhuizen. Een daarvan is landgoed De Wilmersberg in De Lutte. Een historische villa omgetoverd tot een prachtig, duurzaam hotel met 59 kamers, een restaurant, binnenzwembad, wellness en beautysalon. Toptip voor een nachtje weg met je partner of een paar dagen rust met vriendinnen.

 

  • In Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug kun je prachtig wandelen, fietsen, paardrijden en vogels spotten. Glooiende bossen, heidevelden met indrukwekkende vergezichten en een heerlijk gevoel van rust en ruimte. Dat is wat dit unieke natuurgebied is en met je doet. Op hun site kun je je bezoekje voorbereiden.

 

  • Het kleinste stadje van Twente, Diepenheim, is een sprookje op zich en wordt ook wel liefkozend ‘Stedeke’ genoemd. In en rondom Diepenheim staan de mooiste kastelen waarlangs je een fietstocht kunt maken om even in die sprookjesachtige sferen te blijven. Overnachten in Diepenheim doe je bij B&B De Woeste Wieven, een verbouwde kloosterboerderij. Maar ssst, niet verder vertellen hoor, zodat dit een verborgen pareltje blijft.

 

  • Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn, bijna geen hond gaat zover mee: Enschede. Aldus dichter, schrijver en zanger Willem Wilmink. Een beetje gelijk heeft ie wel, Enschede ligt natuurlijk wel in een uithoek van Nederland. Maar: er is een hoop te zien en te doen. De wijk Roombeek, die in 2000 door de vuurwerkramp compleet verwoest werd, is volledig herbouwd en een trekpleister voor architectuurliefhebbers. De brouwerij van Grolsch staat er, waar je biertjes kan proeven, en je kunt hier heerlijk shoppen.

 

  • Ootmarsum staat bekend als het kunststadje van Oost-Holland. In het openluchtmuseum aan de rand van het centrum kun je zien, ervaren en beleven hoe de mensen hier vroeger leefden. Carnavalsfanaten kunnen 22 Februari om 13.30 uur in Ootmarsum naar de carnavalsoptocht kijken. Alaaaf!

 

  • Elke eerste zaterdag van de maand van 9-15 uur kun je op de streekmarkt in Delden – een van de oudste en bekendste markten in Twente – de authentieke Twentse lekkernijen zien, voelen, ruiken en proeven. Denk aan boerenkaas, asperges, aardbeien en appelcider. Heerlijk voor thuis om dat ‘even-lekker-weg-gevoel’ van Twente nog te verlengen. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman