De Beentjes van Sint-Hildegard

 

Een Twents onderonsje met fantastische acteurs. Daar komt iets heel moois uit voort.

 

Wat hebben Herman Finkers, Johanna ter Steege en Leonie ter Braak met elkaar gemeen? Ze komen allemaal uit Twente en spelen in de nieuwe tragikomedie De Beentjes van Sint-Hildegard.

 

Geregisseerd door Johan Nijenhuis uit Markelo, en met een sterrencast die praktisch helemaal uut Twente komt. Hoe bijzonder is dat?

 

Cabaretier Herman Finkers schreef het scenario en speelt samen met Johanna ter Steege het echtpaar Jan en Gedda dat elkaar na 35 jaar huwelijk een beetje in de weg zit. Hoeveel liefde en aandacht kan een mens hebben, is de vraag die centraal staat. Soms is die liefde zo verstikkend dat je er rare dingen door gaat doen.

 

Ik ga er niet al te veel over vertellen. Het is een heerlijke en vooral lieve film met situaties die we allemaal herkennen uit relaties die al wat langer duren. Het is Finkers gelukt om met zijn droge humor een zwaar onderwerp heel vrolijk en licht te maken en hij speelt zijn rol fenomenaal.

 

Johanna is een prachtige actrice die nu eens voor een rol dichtbij haar ouderlijk huis koos. Gedurende haar imposante carrière reisde ze over de hele wereld en werkte ze in verschillende talen met beroemde regisseurs. 

 

Maar er is toch niks leukers dan in je moerstaal te spelen. Dat geldt ook voor Daphne Bunskoek en voor Leonie ter Braak die in deze film haar acteerdebuut maakt. Opgegroeid in een van de mooiste gebieden van Nederland spreken ze allemaal nog steeds Twents. En dat doen ze ook in de film, dat maakt ‘m ook zo leuk. 

 

Dus koop een kaartje voor een van de liefste films die op dit moment in de bios te zien is. Want De Beentjes van Sint-Hildegard is donders mooi!

 

 

 

Filmstills: Maarten van Keller

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit