Trump heeft weer een ingenieus idee

 

Wat doe je als je zéker wil zijn van de winst? En daarvoor afhankelijk bent van stemmen? Precies: gewoon meerdere keren stemmen!

 

Valt dat onder fraude? Natuurlijk. Niet dat dat president Trump wat uitmaakt hoor. En ook absoluut niet dat hij dit heel sluw en slinks gaat doen, neuh… Hij vraagt het zijn supporters gewoon en plein public.

 

Dat deed hij in North Carolina. Natuurlijk was het al zo dat Trump zijn vraagtekens zette bij het Amerikaanse stemsysteem – hetzelfde systeem waar hij vier jaar geleden mee won. Nu hij zijn winst iets minder zeker ziet moeten er natuurlijk oplossingen gevonden worden. Daarom verkondigde hij eerst dat stemmen via de mail eigenlijk alleen maar tot fraude kan leiden — ook al was daar precies nul aanleiding voor.

 

Vervolgens was volgens hem de kans heel groot (onvermijdelijk zelfs) dat je stem kwijt zou raken in de post. Dus wat heeft meneer bedacht? Stem gewoon twee keer: één keer via de post, en één keer via de mail. Oftewel, doe wat illegaal is in Amerika. Alles om te winnen.

 

En dus moest er weer eventjes ingegrepen worden. Nieuwsberichten werden uitgestuurd om kiezers ervan te verzekeren dat mochten ze inderdaad twee keer gaan stemmen, hun stem dan niet zou tellen. Ik ben zo benieuwd hoeveel mensen het verzoek van Trump echt gaan inwilligen.

 

Inmiddels kan je er toch ook alleen maar om lachen? Mocht Trump niet herkozen worden dan kan hij wat mij betreft linea recta het theater in om een carrière als stand-up comedian te beginnen. Zou hij dit soort teksten, die hij bij zijn rally’s en op Twitter verkondigt, nou echt voorbereiden? Dat kán toch bijna niet? Ach, dat ik mezelf dit nog afvraag. Deze man begint waarschijnlijk echt pas met nadenken zo’n vijf minuten nadat hij teksten uitkraamt.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer