Wat trekt Máxima donderdag aan?

 

Adje: Guglielmo e Máxima, i reali d’Olanda per quattro giorni in Italia. Dat kopte mijn Italiaanse krant. En tijdens dat vierdaagse bezoek van Willem-Alexander en Máxima gaan ze ook op bezoek bij Papa Francesco in Vaticano.

 

 

Privilege du blanc, kiest onze koningin Máxima daarvoor als ze paus Franciscus bezoekt? Wordt het wit, of kiest ze toch zwart, of zelfs nog gedurfder: een andere kleur?

 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, brengen donderdag 22 juni, op uitnodiging van paus Franciscus, een staatsbezoek aan de Heilige Stoel in Vaticaanstad.

 

Koning Willem-Alexander is het eerste Nederlandse staatshoofd dat een officieel staatsbezoek brengt aan de paus. Terwijl er in 1925 nog een kabinet struikelde over de vraag of Nederland wel of niet een gezantschap zou openen bij de Heilige Stoel, zijn de tijden nu behoorlijk veranderd. Het katholicisme is de laatste decennia de Oranjefamilie binnengedruppeld. Prinses Irene en prinses Christina zijn al heel wat jaren geleden katholiek geworden, en prins Jaime de Bourbon Parme, de zoon van prinses Irene, is sinds drie jaar zelfs de Nederlandse ambassadeur in Vaticaanstad.

 

Natuurlijk is er een speciaal protocol, onder andere voor de kleding van de vrouwelijke royals. De katholieke echtgenotes van katholieke monarchen en vrouwelijke katholieke monarchen mogen gebruik maken van het zogeheten Privilege du blanc. Zij hebben dus het voorrecht van het wit. Dit houdt in dat koningin Mathilde van België en koningin Letizia van Spanje, maar ook prinses Charlène van Monaco, hun opwachting in het wit mogen maken al ze de paus bezoeken. Terwijl de Britse koningin Elizabeth en koningin Silvia van Zweden zich in het zwart moeten kleden.

 

De vraag is nu: wat gaat onze koningin Máxima dragen tijdens haar bezoek aan de paus. Want als echtgenote van koning Willem-Alexander hoort ze zwart te dragen. Toen ze vorig jaar samen met de koning en haar drie dochters een privébezoek bracht aan paus Franciscus, droeg ze net als haar drie dochters zwart. Maar als katholieke monarch mag ze in principe in het wit gaan.

 

In 2014 is de Britse koningin Elizabeth van het protocol afgeweken: zij droeg toen een lilakleurige jurk tijdens haar ontmoeting met paus Franciscus. Het is bekend dat deze paus wat minder aan het kledingvoorschrift hecht. Ik ben benieuwd of Máxima donderdag het protocol aanhoudt of in het voetspoor van koningin Elizabeth treedt. Alhoewel ik het wel van lef vind getuigen, verwacht ik toch niet dat ze van het protocol gaat afwijken. Overmorgen weten we het zeker!

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.