Hier eet je in Parijs voor een prikkie, maar wel op sjiek

chartier bouillon parijs

 

Parijs is mijn lievelingsstad, alleen schrik je je soms een hoedje van de restaurantrekening. Maar in een bouillon eet je op sjiek, voor een prikkie.

 

 

 

Ik neem je even mee terug in de tijd. Rond 1860 opent de beroemde slager Pierre-Louis Duval in Parijs een restaurant voor de arbeiders van Les Halles. In deze brasserie verkoopt hij de minder dure stukken vlees die de gegoede burgerij te simpel vindt, en het is meteen een succes. De arbeiders komen er voor lekkere eenvoudige gerechten voor een lage prijs. De hochepot rundvlees in bouillon wordt legendarisch en de bijnaam van zijn restaurant is geboren: Le Bouillon. Deze formule wordt al snel door anderen gekopieerd en binnen de kortste keren waren er 250 bouillons in de stad te vinden.

 

De afgelopen jaren werden de prijzen in de Parijse horeca nog hoger dan ze al waren en daarom gingen steeds meer toeristen naar een van de laatst overgebleven bouillons. Restaurant Chartier met het schitterende art nouveau-interieur zag de klandizie groeien en opnieuw wordt de formule van goed eten voor een lage prijs gekopieerd. Hoe leuk is het om op zo’n sjieke plek met spiegels, beschilderd glas en houtsnijwerk voor een prikkie te eten? Je wordt aan lange houten tafels bediend door obers in traditionele zwarte vesten en lange witte schorten. Wat dacht je van een mals gebraden kippetje, oeuf mayonnaise, escargots of choucroute (zuurkool) en een pêche Melba toe? Je eet je tonnetjerond met een driegangenmenu voor maar 15 euro. Verwacht geen culinaire hoogstandjes, maar gewoon lekker eten op een bijzondere plek. Ik geef je meteen een paar topadresjes. Let op: je kunt niet reserveren, maar als je de rijen wachtende gasten ziet, sluit vooral aan want dan weet je dat je goed zit.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Le Bouillon Chartier (@bouillonchartier)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Bouillon Julien (@bouillonjulienparis)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Bouillon Julien (@bouillonjulienparis)

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Bouillon (@bouillonlinsta)

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit