22 dingen die je herkent als je hoogsensitief bent

hoogsensitief

 

Inmiddels kan ik wel met zekerheid zeggen dat ik hoogsensitief ben. Nou ja, dat ik overgevoelig ben wist ik eigenlijk allang, maar dat hier ook een term voor bestaat is vrij nieuw voor mij.

 

 

 

Ik heb me namelijk ontelbaar vaak afgevraagd hoe het toch komt dat ik zó onrustig word van felle lichten en waarom het lijkt alsof ik de enige ben die het geluid in de bioscoop te hard vindt staan. Hoezo kan ik niet optimaal genieten van feestjes met veel mensen in tegenstelling tot andere leeftijdsgenoten? Waarom moet ik daar vier dagen van bijkomen en zij niet? Is het overdreven dat ik de hele dag intens verdrietig ben vanwege het lezen van een nieuwsbericht in de ochtend? Waarom voel ik me zo snel gekwetst? Hoezo wil ik wegduiken met mijn handen voor m’n ogen en oren? Stel ik me aan? Dit soort vragen spookten dagelijks door mijn hoofd.

 

Normaal gesproken ben ik niet zo’n voorstander van alles maar willen labelen, maar toch heb ik er veel aan gehad om te weten dat één op de vijf mensen hoogsensitief (hsp) is en dat dit geen aanstellerij is. Mensen die hoogsensitief zijn hebben namelijk een aangeboren sensitiviteit voor omgevingsprikkels, waardoor zij gebeurtenissen meer en intenser ervaren dan anderen. Daarnaast verwerken hoogsensitieve mensen informatie grondiger en nauwkeuriger, wat ervoor zorgt dat ze meer tijd nodig hebben om hiervan te ‘herstellen’.

 

Mensen die hsp zijn kunnen door hun overgevoeligheid sneller overprikkeld raken en daardoor eerder last krijgen van stress, dat zich kan uiten in geestelijke en lichamelijke klachten. Zeker in de huidige maatschappij waar de druk hoog ligt, ligt dit gevaar op de loer wanneer je niet genoeg tijd neemt om te herstellen van die prikkels.

 

Oké, dit klinkt nu allemaal wel heel erg negatief en daarom wil ik benoemen dat er óók voordelen aan zitten. Zo hebben wij overgevoelige wezens een sterke intuïtie, kunnen we goed aanvoelen hoe we in situaties moeten reageren, hebben we oog voor detail en kunnen we intens genieten van bijvoorbeeld muziek en kunst.

 

Nog even voor de duidelijkheid: hsp is erkende geen stoornis. En het hoeft ook helemaal geen probleem te zijn als je er goed mee om kan gaan. Je ervan bewust zijn dat je hoogsensitief bent is al een eerste stap. Psychology Today stelde daarom deze lijst samen met tekenen die wijzen op hooggevoeligheid:

 

1. Je vindt het vaak moeilijk om negatieve gedachten en gevoelens los te laten.

2. Deze negatieve gevoelens worden vaak vertaald naar lichamelijke kwaaltjes, zoals hoofdpijn of een gevoel van stress in je lichaam.

3. Je hebt vaak slechte dagen die invloed hebben op je eetgedrag en je slaappatroon. Daardoor ga je veel te veel of juist te weinig eten en slaap je erg onregelmatig.

4. Je voelt je vaak angstig.

5. Je bent regelmatig boos op jezelf, omdat je niet voldoet aan je eigen hoge verwachtingen.

6. Je bent bang voor afwijzing, zelfs als het om de kleinste dingen gaat.

7. Je vergelijkt jezelf vaak met anderen en voelt je daardoor slechter.

8. Je voelt vaak woede en frustratie over nare en/of onrechtvaardige gebeurtenissen in de wereld.

9. Je maakt je veel zorgen over wat andere mensen denken.

10. Daardoor vat je veel persoonlijk op.

11.  Je vindt het lastig om onaangename situaties met mensen (hoe klein ook) los te laten.

12.  Je bent snel gekwetst.

13.  Je verbergt je negatieve gevoelens en gedachten voor anderen, omdat je denkt dat ze te zwaar zijn en gênant om te delen.

14.  Feedback vat je altijd op als kritiek, zelfs als het goed en opbouwend bedoeld is.

15.   Je hebt vaak het gevoel dat mensen je veroordelen, ook al is dat helemaal niet het geval.

16.  Je voelt je ongemakkelijk in grote groepen.

17.  In liefdesrelaties ben je extreem zelfbewust, je zoekt voortdurend naar goedkeuring van je partner en bent onredelijk vaak bang om afgewezen te worden.

18.  Je bent niet op je gemak in grote openbare ruimtes, kan slecht tegen veel pratende mensen en te veel dingen die tegelijkertijd gebeuren.

19.  Je kan niet goed tegen fel licht, harde geluiden of bepaalde sterke geuren.

20.  Je schrikt snel van plotselinge geluiden, verkeer of andere onaangename verrassingen.

21.  Je raakt snel van slag door het lezen of zien van negatief nieuws in de media.

22.  Je houdt niet van gewelddadige films en series.

Bron: Psychology Today

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com