Polonaise Suèdaise

 

Komen ze nu mee! In Zweden, nota bene, het land van Pippi Langkous! Het kleine, sterke meisje dat alles deed wat niet mocht.

 

Of zou het juist daardoor gekomen zijn? Zou Astrid Lindgren zich met Pippi eigenlijk hebben willen verzetten tegen de rare wetten van haar land? Want, wat is dit nou voor verbod? Een verbod op dansen?!? Ik kan er maar niet over uit. 

 

In Zweden blijkt deze heel oude wet namelijk nog steeds te gelden. Het is verboden om te dansen in een gelegenheid die daar geen vergunning voor heeft. En die vergunningen zijn schaars. 

 

Je kunt het probleem natuurlijk ook oplossen door iedereen gewoon een dansvergunning te verschaffen, zou je denken. Maar nee hoor. Ze gaan voor de zoveelste keer zitten afwachten of aan de vraag kan worden voldaan om die malle wet in te trekken. 

 

Zitten wachten, ja! Want een walsje, of een tango, daar zou ik voor de zekerheid even niet aan beginnen tijdens al dat wachten. En aan een lapdance al helemaal niet. 

 

Dansen werd op veel plekken lang gezien als iets behoorlijk onbehoorlijks. Het was geen uiting van blijheid, feest en vrolijkheid, nee, het was duivels. Neem de zwoele heupbewegingen van Elvis en de “agressieve” bewegingen van de twist. Ook in Nederland werden die in eerste instantie bestempeld als vulgair en opruiend.

 

Ha ha ha. Ik had de mensen met deze mening weleens willen zien nu er videoclips bestaan. Hoeveel vulgariteit en opruierij (of überhaupt rijerij) wil je hebben? Zelfs in de huidige tijd, waarin alles maar moet mogen, zit ik weleens met grote ogen te kijken naar wat ik daarin zie. 

 

Dames!?!…, denk ik dan. Hoe willen we dit rijmen met ‘me-too’? En dan voel ik me dus al hopeloos ouderwets.

 

Maar goed, in Zweden is dus zelfs de vogeltjesdans nog verboden. Want ook díé wordt daar dus gezien als ‘een corrumperende cocktail van extase, lust en bedwelming’, zo lees ik in het artikel in de krant. En dan moet ik toch even lachen. 

 

Hoewel???… Ik zou het wel fijn vinden als de vogeltjesdans hier ook verboden zou worden. Dan heb ik een goed excuus om niet mee te hoeven doen, en kan ik de mensen die het wél doen gewoon aangeven bij de politie. Die neiging had ik toch al een beetje. En heb jij dat nou ook? Dan kun je straks dus gewoon zeggen ‘ga maar naar Zweden’ wanneer iemand je uitnodigt om het samen te doen op een bruiloft. 

 

Maar nog heel even wachten, hè! Het mag in Zweden nu ook nog niet in een tent zonder dansvergunning! En die benodigde dansvergunningen zijn maar spaarzaam verdeeld, dus de kans is nog steeds groot dat je tijdens de vogeltjesdans subiet wordt afgevoerd, en op water en knäckebröd belandt. Iets wat we in Nederland, naar mijn mening, al eerder hadden moeten doen. 

 

Kun jij je trouwens voorstellen dat Avicii uit datzelfde Zweden kwam? De koning van de dancenummers! 

 

Maar eerlijk is eerlijk: ze doen hun best in het land van Pippi en Avicii. De roep om afschaffing van die wet is voor de zoveelste keer door het parlement bij de regering gedropt. 

 

Alleen mogen we er nu weer niet naartoe om te dansen. Zucht… Nu is reizen weer verboden! Wat een gedoe, zeg. 

 

Toch is het handig om die wet (inderdaad) alvast maar af te schaffen voordat corona zich gaat terugtrekken. Want als de wereld straks weer “opengaat” dan wordt het natuurlijk overal feest. Al is het dan nog steeds op anderhalve meter. 

 

O jee…!!??!!

 

Hoe gaan wij dat hier dan doen met de polonaise?… Zie je het voor je?

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke