‘The Royal House of Windsor’ is nog beter dan ‘The Crown’

 

Voor wie niet wil wachten op het nieuwe seizoen van The Crown is deze serie op Netflix een dikke aanrader.

 

Het duurt nog zeker tot halverwege volgend jaar eer je de nieuwe serie van The Crown kunt zien. Af en toe krijg je een kijkje in de keuken en zie je wie er voor de rollen van The Queen, Charles of Diana zijn gecast. Maar hoe heerlijk ik het ook vind om naar deze serie te kijken, er is op Netflix nu een documentaire te zien die het echte verhaal vertelt: ‘The Royal House of Windsor’.

 

Deze documentaire van 6 afleveringen neemt je mee naar de bekendste koninklijke familie ter wereld en staat bol van de glamour, drama en intriges. Deze documentaire laat je zien hoe het leven aan het hof werkelijk was aan de hand van historische en zelden vertoonde beelden. De makers mochten neuzen in brieven die jarenlang in geheime archieven werden bewaard en pas sinds kort openbaar zijn gemaakt en konden kiezen uit uren homevideo die door de jaren heen door verschillende leden van de familie zijn gemaakt.

 

De Britse royals zijn via allerlei huwelijken al eeuwenlang verbonden met de grote vorstenhuizen. Zo was koning George V, waar de serie mee begint, zelfs een volle neef van de laatste tsaar van Rusland, Nicolaas II, die met zijn gezin zo tragisch aan zijn einde kwam.

 

Eward VIII, oom van de huidige koningin, kiest voor zijn grote liefde en treedt af met een enorme crisis tot gevolg. Dan moet George VI, de vader van de huidige koningin, zijn functie overnemen, maar door zijn zwakke gezondheid gaat hij helaas veel te vroeg dood en komt de jonge Elizabeth op de troon. Haar man, prins Philip, heeft moeite met zijn nieuwe rol als prinsgemaal en dat bijt met het strakke protocol achter de paleismuren.

 

De lange zoektocht van prins Charles naar de liefde, een passende huwelijkskandidaat en de nasleep van de scheiding van Diana en haar tragische dood komen uitgebreid aan bod. En ook het lange wachten op de troon en zijn soms aparte visie op de monarchie wordt belicht. Hoe moet hij als eeuwige kroonprins zijn leven invullen?

 

Het is echt een geweldige documentaireserie met prachtige beelden uit de privéarchieven van deze bijzondere familie. Beter dan The Crown en ook te zien op Netflix. Dus hop, op de bank en bingen maar!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit