The Queen’s Gambit in outfits

Allereerst even over The Queen’s Gambit. Het is een verse parel van Netflix, een verfilmde miniserie naar het gelijknamige boek van Walter Tevis uit 1983.

 

Heb ik vorige week Patricia Field op de schouders genomen vanwege een sterk staaltje styling voor Emily in Paris (want ook de faux pas hadden een bedoeling), vandaag wil ik graag om een standbeeld bedelen voor Gabriele Binder, de styliste van The Queen’s Gambit.

 

Beth (Elizabeth Harmon) is een achtjarige wees die in het weeshuis warmte vindt bij haar kamergenoot Jolene en bij de conciërge die haar, in het geheim want meisjes schaken niet, in de kelder leert schaken. Beth blijkt een wonder en het schaken is voor haar een wereld van 64 velden waarin ze wél grip heeft op wat er gebeurt. Beth maakt een enorme coming to age-reis via een adoptie, een stevige slik en een slurpbehoefte, een aantal minnaars en vooral heel veel overwinningen. Een geweldige rol is ook weggelegd voor Benny Watts, gespeeld door Thomas Brodie-Sangster, die we allemaal kennen als de kleine, verliefde drummerboy Sam uit Love Actually. Kleine jongens worden groot en krijgen snorretjes.

 

Maar los van de geweldige regie, de muziek en de dialogen is iedereen verliefd op looks van Beth. De voorzichtige transitie die ze ondergaat van de kostschoolkostuums naar de uiteindelijke Prada meets Pierre Cardin zoekt Balenciaga en vindt Tom Ford-kind of vrouwelijkheid is werkelijk ongekend.

 

Inspiratie voor styliste Gabriele Binder was Edie Sedgwick, de Londense it-girl, model en actrice die leed aan anorexia nervosa en uiteindelijk, waarschijnlijk door zelfmoord, op haar 28ste stierf.

 

Binder zocht naar geometrische patronen in stoffen zonder dat het flauw en te makkelijk zou worden. Je ziet vaak een subtiele verwijzing naar het schaakbord, maar in niets is het vergelijkbaar met het Eiffeltoren-bloesje van Emily in Paris. Klasse en subtiliteit voeren de boventoon.

 

Het is sixties, elegant en vrouwelijk zonder sexy te zijn. Applaus ook voor haar en make-up (helemaal voor de lage eyeliner die letterlijk de junkige staat van Beth onderstreept) en het ge-wel-dige haar.

 

Goed nieuws is: de kostuums kun je zien in een virtuele tentoonstelling in het Brooklyn Museum.

 

Het slechte nieuws (don’t blame the messenger): de outfits zijn allemaal speciaal voor de serie gemaakt of uit een oud archief opgeduikeld en dus niet te koop.

 

Nog een beetje goed nieuws: als je naar die expositie gaat (door hier te klikken, da’s dan weer het voordeel van corona) zie je én een expositie van de outfits van The Queen’s Gambit én van The Crown. Iets met twee vliegen. En win-win.

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach