The Queen in gekke feitjes

 

Wist jij dat koningin Elizabeth iedere dag ontbijt met eieren met spek? En je leest nog veel meer leuke weetjes in dit geweldige boek.

 

Hoewel ze al haar hele leven op postzegels, handdoeken en mokken staat afgebeeld en er een heleboel fantastische series en films over haar zijn verschenen, weet je eigenlijk bijzonder weinig over haar.
 

De Britse roddelpers heeft er een dagtaak aan, maar of je nu alles moet geloven wat ze over haar schrijven? Haar personeel is volgens mij nog nooit over haar uit de school geklapt. De Netflix-serie The Crown komt waarschijnlijk een beetje in de buurt van hoe haar leven er daadwerkelijk uitziet. Ik kan niet anders dan met bewondering naar haar kijken. Ondanks haar hoge leeftijd werkt ze onverstoorbaar door. Vorig jaar had ze nog bijna 300 officiële verplichtingen. En ze is 94 jaar! Hoe doet ze dat toch?

 

Er is een prachtig boek over haar verschenen: God save the Queen. Hierin vertellen tien vrouwen, waaronder Reinildis van Ditzhuyzen, Wies Enthoven en Dorine Hermans, over het stempel dat Elizabeth op de recente Europese en wereldgeschiedenis heeft gedrukt. Het gaat over haar vasthoudendheid aan eeuwenoude tradities, haar plichtsbesef, het typische ik-ben-de-oudste-dochtergedrag. En over wat voor moeder ze voor haar vier kinderen was.

 
Hoe ze het toch voor elkaar krijgt om op haar hoge leeftijd nog steeds regelmatig paard te rijden. Wat voor kleding ze het liefst draagt en dat ze via verborgen boodschappen met de broches op haar schouder ook graag laat merken dat ze heus wel een mening heeft.
 

In het boek komen ook allerlei gekke feitjes aan bod. Zo eet The Queen bij officiële gelegenheden nooit schaal- en schelpdieren, je weet maar nooit of je er ziek van wordt.

 

 

Ze ontbijt haar hele lange leven al met gebakken eieren of roerei met spek en worstjes. En een dagelijks glaasje lekkers bij de lunch en het diner slaat ze ook nooit over.  

 
Benieuwd naar nog meer mooie verhalen over de Britse vorstin?
Bestel dan hier God save the Queen.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit