Teun Toebes is mijn held

 

 

Teun is pas 24 en woont al drie jaar op een gesloten afdeling van een verpleegtehuis tussen de demente bejaarden.

 

Niet omdat hij zelf ziek is, maar omdat hij het huidige zorgsysteem op wil schudden, en dan moet je weten waar je het over hebt. Hij wil verpleegkundige worden en heeft daar zo zijn eigen ideeën bij. Want als er iets moet veranderen volgens Teun, dan is dat de manier waarop er nu met oude mensen met dementie wordt omgegaan. 

 

 

Het hele systeem is er nu op gericht om risico’s uit te bannen waardoor hij ziet dat zijn medebewoners letterlijk en figuurlijk opgesloten zitten door hun ziekte. Maar hij wil zo graag dat ze weer kunnen leven en niet alleen zitten te wachten op het onvermijdelijke einde. Daarom begon hij met het organiseren van uitstapjes en borreluurtjes en gaat hij iedere dag langs een paar van zijn vrienden en vriendinnen, zoals hij zijn huisgenoten inmiddels noemt. Even een praatje hier, een kopje koffie daar, juist met kleine doodnormale dingen maakt hij het verschil. 

 

 

Want de cijfers liegen er niet om: in 2040 zullen er naar verwachting meer dan 81 miljoen mensen in de wereld dementie hebben. De kans is 1 op 5 dat jij het ook krijgt en de kans dat je ermee te maken krijgt is 100 procent. En zou jij, als je dementie had, nu in een verpleeghuis willen wonen? Om die vraag met een ja te beantwoorden, moet er eerst toch echt iets veranderen. 

 

 

Voor Teun is het heel belangrijk dat iedereen ouderen met dementie niet als patiënt ziet maar als mens. Mensen die weliswaar niet meer kunnen doen wat ze deden, maar die nog steeds een volwaardig lid van onze samenleving zijn. Mensen die nog steeds een stem moeten hebben. Dat is zijn missie en iedereen moet het weten. Ik vind Teun een held omdat hij niet van de zijlijn toekijkt maar echt zijn best doet om het systeem aan te pakken. 

 

 

Eerder schreef Teun het boek VerpleegThuis over zijn ervaringen met zijn medebewoners. Van dit boek werden meer dan 50.000 exemplaren verkocht. En nu is er ook een film die werkelijk prachtig is. In HumanForever zie je de reis van Teun door elf landen op vier continenten waarin hij laat zien hoe het anders kan. Waarin mensen met dementie weer de ruimte krijgen die ze verdienen en niet meer opgesloten zijn. Een aanrader voor iedereen die met dementie te maken heeft en vanaf 2 november in de bioscoop te zien. 

 

 

 

 

 

Beeld: Instagram @teuntoebes / Fotografie @by.marj en @demarcdegroot

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit