Te oud voor televisie?

Nou ja zeg. Scoort een televisieprogramma goed, moet het van de buis. Jan Slagter, de baas van Omroep Max is boos. Een van zijn best scorende programma’s, ‘Smaakt naar meer’, moet van de buis omdat de kijker te oud zouden is?!

 

 

Volgens Jan ‘Moet het weg omdat er toevallig alleen ouderen naar kijken. Het is belachelijk. De NPO kan er overigens niets aan doen, want het staat in de wet.’ Volgens de Jan is dit een verschrikkelijke wet, die nodig aangepast moet worden.

 

Maar die wet is er omdat Sander Dekker, toen hij in 2015 nog staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was, geen ‘plat vermaak’ meer op de publieke omroep wilde zien. Hij vindt dat er in het aanbod juist meer nadruk op cultuur, educatie en informatie moet komen.

 

Maar hoe kan zo’n programma als ‘Smaakt naar meer’ nu worden gezien als plat vermaak? Er komen geen scheldkanonnades of blote boobies aan te pas. Er wordt niemand onder luid gejoel weggestemd en er is totaal geen sprake van leedvermaak.

 

Het gaat in ‘Smaakt naar meer’ kort gezegd om taart en misbaksels. Het is een nabeschouwing van de vorige aflevering van ‘Heel Holland Bakt’ . Dat is hartstikke leuke televisie. Loopt als een tierelier. Met inderdaad wat oudere kijkers. Maar who cares? Die doelgroep vindt het leuk en heeft ook tijd om televisie te kijken.

 

Want steeds minder jongeren kijken televisie. Die hebben hun telefoon waarop ze via andere kanalen vermaakt worden. En heus niet alle jongeren  zijn geïnteresseerd in ‘Temptation Island’ of andere platte reality-tv.

 

De televisie zoals je dat nu kent heeft misschien wel zijn beste tijd gehad. Het medialandschap verandert in rap tempo. Maar de (oudere) televisiekijker die er nog wel is, wil naast ‘verantwoorde’ televisie juist ook van die makkelijke programma’s zoals ‘The Graham Norton Show’ en ‘Eén tegen honderd’ zien. Die dus ook van meneer Dekker van de buis moeten. Maar met het vertrek van Caroline Tensen naar de commerciële omroep is het einde van ‘Een tegen honderd ‘dan wel weer elegant opgelost.

 

Jammer toch dat juist goed scorende programma’s weg moeten omdat het plat vermaak zou zijn. Ik heb lang niet altijd zin in verantwoorde televisie. Net zoals je best wel eens zin hebt in een roomsoes bij de koffie en niet steeds een verantwoord glutenvrij havermoutkoekje wil eten.

 

Straks kijkt er helemaal niemand meer naar de NPO en dat is toch ook niet de bedoeling meneer Dekker?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit