Dit is wat je níét ziet op tv

 

Janny: De komende weken geef ik een kijkje achter de schermen van ‘Heel Holland Bakt’. Over wat je niet ziet op tv. Wie wast bijvoorbeeld al die vieze spullen af?

 

 

Wie maken zo’n programma allemaal? Robèrt, André en ik zijn zichtbaar, maar achter ons staat een heel team: redactie, verslaggevers, productie-, regie-, camera- en geluidsmensen en nog heel veel meer. Zij zijn de motor van elke aflevering maar ze zijn niet zichtbaar. Wat vindt er achter de schermen plaats? Hoe kan alles soepel lopen voor de bakkers? Wie zet bijvoorbeeld alles klaar en vooral: wie wast af?
 

Heb je je ooit afgevraagd hoe de bakkers het ene moment hun werkbank vol hebben staan met vette kommen, geblakerde pannetjes, schalen, spatel, planken en vormpjes en het volgende moment alles weer schoon is? Nou, dat is dus te danken aan Merijns team. Een team van runners, productiemedewerkers, stagiaires en afwassers. Hardwerkende kanjers die zonder ook maar één keer morren aangekoekte karamel uit pannen staan uit te bikken, de kommen met crème, spuitmondjes, spatels en bakvormen afwassen en boenen. En dat gaat allemaal heel sneaky… Ze kruipen achter werkbanken en onder camera’s langs zodat ze niet in beeld komen, pakken de kratten op waar de bakkers hun vuile afwas in zetten en racen daarmee naar de spoelkeuken waar ze in een constante stroom alles afwassen, weer terugplaatsen in de kratten en vervolgens snel terugbrengen zodat geen bakker ook maar iets hoeft te missen of te zoeken. Enig idee hoeveel werk dat is? Ze doen het niet alleen zonder morren maar ook nog met een hele grote smile. Zodra de opdrachten afgelopen zijn, staat zij klaar om met het hele team de tent in te komen met doekjes, schuursponsjes  en schoonmaakmiddelen om in no time de tent weer spic en span te krijgen zodat de bakkers weer achter een schone werkbank plaats kunnen nemen.
 

 

Honderden kilo’s suiker bloem en boter zijn door hun handen gegaan, om over het aantal eieren maar te zwijgen

 

Maar dat is niet het enige wat ze doen. Wat dacht je van het klaarzetten van alle ingrediënten? Boter, bloem, suiker, chocolade, eieren, room, specerijen, maar soms ook eetbare bloemen of ingewikkelde vormpjes. Zij zijn het ook die ervoor zorgen dat alles klaarstaat op de werkbank en zo voor het grijpen ligt voor de bakkers. Honderden kilo’s suiker bloem en boter zijn door hun handen gegaan, om over het aantal eieren maar te zwijgen.

 

Oh, en mocht je denken dat de planten die je ziet in de tent nep zijn, vergeet het maar. Elke dag wordt er met een gietertje langs de plantjes gegaan en uitgebloeide bloemen en verdorde stelen verwijderd. Alles wat je ziet is echt en wordt met liefde gedaan. Dat maakt het programma nou zo leuk. Niet alleen alle geweldige bakkers met hun verrukkelijke baksels, maar ook al die fantastische mensen eromheen die je niet in beeld ziet maar die met zoveel passie alles mogelijk maken.

 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van ‘Heel Holland Bakt’ en presentatrice van ‘Landinwaarts’, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters. De komende weken houdt Janny ons op de hoogte van het wel en wee in de tent van HHB.