8 tips om van fruitvliegjes af te komen

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: 8 tips om van fruitvliegjes af te komen

 

 

 

 

Bah. Vies. Fruit weggekieperd, en stofzuig erdoor, hielp een beetje. Maar met deze tips kom je écht van die krengen af.

 

Helemaal weg waren ze na mijn eerste poging nog niet, dus vroeg ik mijn trouwe vriend Google om advies. ‘Tips tegen fruitvliegjes in de horeca: Hoe kan je ze weren en bestrijden?’ las ik op Misset Horeca. Nou, als ze ergens grondig zullen zijn op het anti-fruitvliegjesvlak moet het de horeca wel zijn, dus dit leek me een prima bron die ik uiteraard graag met jullie deel, aangevuld met andere (en eigen) research:

 

Tip 1: plantjes

Ik ben gek op de geur van salie, basilicum en lavendel, fruitvliegjes kennelijk wat minder. Wat zeg ik: ze haten het. Paar plantjes in je vensterbank zorgt voor een lekker riekend én vliegvrij huis. Top.

 

Tip 2: kruiden

Geen groene vingers? Kruiden als knoflook en kruidnagel schijnen ook te werken. ‘Her en der een bakje kruidnagel met een knoflook houdt de vliegjes buiten de deur,’ luidt het advies van Misset Horeca. Mijn voorkeur gaat toch uit naar tip 1, net als fruitvliegjes ben ik namelijk ook niet zo dol op de geur van knoflook en kruidnagel (behalve in m’n eten dan).

 

Tip 3: eat it

Eet je groenten en fruit op tijd op. Vooral overrijp fruit en fruit met beurse plekken trekt die krengen aan als vliegen op stront. Eh.. die andere vliegen dan.

 

Tip 4: leeg je vuilnisbak regelmatig en poets ‘m

De etensresten in prullenbak zijn zo’n beetje de McDonald’s voor fruitvliegjes. They’re lovin’ it. Leeg je vuilnisbak daarom regelmatig en maak hem daarna ook schoon. Eventueel kan je er zelfs wat basilicumolie indoen. De vuilnisbak buiten zetten kan trouwens ook helpen.

 

Tip 5: dek af

Hun naam doet misschien anders vermoeden, maar fruitvliegjes zijn niet alleen fan van fruit. Ze houden ook van groente, azijn en lege flessen met restjes bier, wijn en fris. Berg de boel daarom goed op en dek het zoveel mogelijk af of zet het in een koele ruimte als je die hebt.

 

Tip 6: koffieprut

Naast al het bovengenoemde zijn die flierefluiters ook niet vies van een bakkie pleur. Of nouja, de restjes natuurlijk. Koffieprut en oude theezakjes: ze vinden het heerlijk. Op tijd weggooien dus.

 

Tip 7: wind

Zet de airco aan, laat een ventilator gaan of gooi de ramen open. Fruitvliegjes hebben een hekel aan tocht.

 

Tip 8: schoon, schoner, schoonst

Viezerikken zijn het, die fruitvliegjes. Ze houden namelijk niet alleen van etenswaren, maar ook van vieze schoonmaakdoekjes, dweilen en vaatdoekjes. Vraag me niet waarom, maar de zuren uit de schoonmaakresten trekken ze aan. Spoel die dingen dus goed om na gebruik. Dat is sowieso het advies: maak goed schoon. Laat de afwas niet te lang staan, spoel het op z’n minst even om en hou je keuken zo schoon mogelijk. ‘Geef zelfs de kleinste etensresten geen kans,’ zegt Misset Horeca. En dan zou je een relatief fruitvliegvrij leven moeten kunnen lijden.

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav