Studenten schudden Mark Rutte wakker

 

Het is een geniaal plan dat op Facebook was opgezet als grap maar nu al meer dan 60.000 volgers heeft

 

 

Ik voel me heel oud als ik dit zeg, maar back in mijn studententijd had ik nog het geluk dat ik de studiebeurs als gift kreeg. Het is om die reden dat ik mijn studententijd heb kunnen afronden zonder studieschuld. En dat voelde zó goed. Ik had niks om me zorgen over te maken met afbetalen. Geen stress, niks. Maar dat is allang niet meer zo voor alle studenten. Veel vrienden die ik heb die nog studeren hebben schulden die zijn opgelopen tot ver in de tienduizenden euro’s. En de zorgen die daarbij komen kijken zijn onvoorstelbaar. Het zet ze gewoon een ontzettende stap terug. Want probeer maar ooit een huis te kopen met dat soort schulden. Gaat niet lukken, echt niet.
 

Daarom snap ik ook helemaal dat de studenten die in het studiejaar van 2015/2016 zijn begonnen zich best wel belazerd voelen. Daarom is er nu ook een Facebookpagina aangemaakt die ‘Massaal Tikkies naar Mark Rutte sturen met onze studieschuld’ heet. Hier worden studenten opgeroepen om op 24 november allemaal tegelijkertijd een Tikkie te sturen naar Mark Rutte. Op de pagina schreven ze: ‘De studenten die na het studiejaar 2015/2016 zijn begonnen aan een opleiding, zijn de dupe van het mislukte leenstelselexperiment van de overheid. Wij willen ons geld terug omdat wij tussen het afschaffen en de herinvoering van de basisbeurs vallen. Daarom gaan wij 24 november massaal Tikkies sturen naar Mark Rutte met onze studieschuld.’
 

Op de pagina staat natuurlijk niet het persoonlijke nummer van Mark Rutte, maar wel het algemene nummer van de VVD dat je kunt appen als je vragen hebt over de partij. Blijkbaar konden niet alle studenten wachten tot 24 november, want volgens Het Parool heeft de VVD op dinsdag al meerdere Tikkies ontvangen. Veel van die Tikkies hadden een waarde van €750 euro, want dat is het maximale bedrag waarvoor je een Tikkie kunt sturen. Een woordvoerder zegt: ‘Prima toch, dat studenten zo betrokken zijn bij hun toekomst en op deze originele manier hun stem laten horen.’
 

De Facebookpagina was maandag aangemaakt door student Youri Hoogewoning. Hij laat weten dat het allemaal als een grapje begon maar op dit moment staat er op de pagina dat er al 16.000 mensen meedoen en 45.000 mensen geïnteresseerd zijn.
 

Ik vind het een geniale actie en als ik nog student was zou ik zeker meedoen. Ik ben benieuwd wat er op 24 november zal gebeuren en wat Ruttes reactie zal zijn… Jij ook?

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn