Spinaziefeestje

 

 

Van recepten kun je nooit genoeg hebben. Er schijnen zelfs mensen te zijn die kookboeken mee naar bed nemen. In plaats van een roman. Kan ik me zoveel bij voorstellen! Lekker recepten lezen en er dan van dromen. En als ik er dan eentje tegenkom met spinazie, is mijn dag/nacht weer goed. Ach… dat is ie trouwens altijd.
Deze moest ik even met je delen. Hij is toch te groot voor twee personen ;-) De strudel con spinaci e ricotta. Het water loopt me al in de mond als ik die combi hoor.

 

 

Dit heb je nodig

  • bladerdeeg, liefst twee van die grote vellen, als je die kunt vinden.
  • 1 kilo verse spinazie
  • 250 g ricotta
  • 50 g pijnboompitten
  • 150 g gemalen Parmezaanse kaas
  • 3 middelgrote eieren
  • nootmuskaat naar smaak
  • 50 g boter
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • klein handje bloem
  • 1 eigeel voor ‘bestrijken’ van het deeg (losgeklopt met een lepeltje lauw water)

 

Zo maak je het

De spinazie wassen en met aanhangend vocht en een snufje zout in een afgesloten pan laten garen. Gaat heel snel. Goed uit laten lekken en goed fijnsnijden.

Daarna terug in de pan, met de boter en zo een paar minuutjes omscheppen op laag vuur.

Dan in een grote kom de spinazie mengen met de ricotta, nootmuskaat naar smaak (niet al te voorzichtig doen, is best lekker), de Parmezaanse kaas, de eieren, de pijnboompitten, zout en peper.

Half uurtje laten rusten, zodat de smaken goed mengen.

De oven intussen voorverwarmen op 180 graden.

Op een bebloemd oppervlak en lange rechthoek maken van het bladerdeeg. Daarover spreid je het mengsel uit, waarbij je aan alle randen 3 centimeter ‘vrij’ laat. De randen van het deeg bestrijken met het losgeklopte eigeel.

Het deeg rol je dan luchtigjes op tot een ‘strudel-rol’. Zorg dat je de vulling er niet uitdrukt. Randen dichtplakken met het eigeel. En de bovenkant insmeren met de rest van het eigeel. Leg de rol op een ovenplaat die je bekleed hebt met bakpapier, of die je goed ingevet hebt met olie.

40 minuten bakken en klaar is ie.

Beetje af laten koelen natuurlijk, voordat je hem aansnijdt.

 

Buon appetito!

  

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska